Αυξάνονται οι «μνηστήρες» για το παλιό Πανεπιστήμιο

Τοπικά

Χώρους από το κτήριο της οδού Δομπόλη, όπου στεγαζόταν το παλιό Πανεπιστήμιο, διεκδικεί και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για την παραχώρηση και την αξιοποίησή του.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Μηνάς Πασχόπουλος έκαναν γνωστό πως το Πανεπιστήμιο διεκδικεί χώρους από το κτήριο για να στεγάσει το Μουσείο Τυπογραφίας και το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, με την πρόταση να έχει ήδη μεταφερθεί στους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο ανεπισήμων συζητήσεων. Παράλληλα, η Αρχιτεκτονική Σχολή έχει αναλάβει την σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα κατατεθεί επισήμως το επόμενο διάστημα.

Για διεκδίκηση ενός τμήματος του κτηρίου, που ιστορικά ανήκει στο Πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο κ. Αλμπάνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο κάδρο της διεκδίκησης και της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν των τοπικών φορέων και δη του δήμου Ιωαννιτών, οι καλές προθέσεις του Πανεπιστημίου, να παραχωρήσει έκταση για την επέκταση του καταφυγίου αδέσποτων όπως όμως και έκταση εντός της Πανεπιστημιούπολης, για τη φιλοξενία Πειραματικών σχολείων, με το δημ. συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του να έχει ήδη αποδεχθεί την παραχώρηση αυτή.

Θα αναβαθμιστεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι

Απάντηση στις κατηγορίες ότι το Πανεπιστήμιο δεν διεκδικεί το κτήριο της Δομπόλη επειδή δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία του έδωσε ο κ. Πασχόπουλος λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο επανειλημμένως στο παρελθόν και σήμερα συζητά με τους τοπικούς φορείς και τώρα με τον δήμο Ιωαννιτών ακριβώς για αυτήν την προοπτική.

«Είναι δύο Μουσεία με εκθέματα ευρωπαϊκής ακτινοβολίας και επιπέδου και εκτίμησή μας είναι, ότι σε αυτούς τους χώρους σε συνεργασία και με τη συνεκμετάλλευση με τον δήμο Ιωαννιτών, μπορούν να λειτουργήσουν, όχι μόνο για εκθεσιακούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, αλλά ακόμη και για εκπαιδευτικούς, αναβαθμίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Πανεπιστημίου και φέρνοντας πιο κοντά τη σύνδεσή του με την πόλη», ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος.

Μελέτη με συνδρομή του ΠΙΟΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις και με το Ίδρυμα του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς, ώστε να συνταχθεί μία πλήρης μελέτη για τους χώρους του κτηρίου στη Δομπόλη, που μπορούν να μεταφερθούν τα δύο Μουσεία, και αυτοί να χρησιμοποιούνται παράλληλα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μία ενδιαφέρουσα επίσης παράμετρος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης από το Πανεπιστήμιο εάν παραστεί ανάγκη στην πορεία των συζητήσεων, είναι και η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, που αναφέρει, ότι όταν το κτήριο αποκατασταθεί μέρος του, θα διατεθεί (και) για τις ανάγκες του ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Έκδηλη ανησυχία για μείωση τμημάτων

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, όπως άλλωστε επισημάνθηκε στις συνεντεύξεις των πρυτανικών αρχών τόσο από την Άρτα όσο και από τα Γιάννενα.

Ο Τρ. Αλμπάνη και οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Μ. Πασχόπουλος και Σπ. Γεωργάτος αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης πέντε Τμημάτων, για τα οποία όμως θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθούν.

Στον αντίποδα, αν θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και αντίθετη ανάγνωση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 22%, θα αναρριχηθεί στην τρίτη θέση μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας, πίσω από το Καποδιστριακό και το ΑΠΘ, με τα άλλα επαρχιακά πανεπιστήμια να μετρούν πολύ μεγαλύτερες αριθμητικές απώλειες.

Ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε και την Τετάρτη από την Άρτα, ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργηθεί μείζον θέμα κοινωνικών ανισοτήτων, που ίσως ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό από την ελληνική κοινωνία.

«Οι χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, θα απορροφηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα Κολλέγια, που δε διακρίνονται όμως για την ποιότητα των σπουδών τους, δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί», σημείωσε.

Έτσι, η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του πανεπιστημίου, θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα την ενίσχυση των αδύναμων Τμημάτων, ανέφερε ο αντιπρύτανης Μην. Πασχόπουλος. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, το νέο οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά οι πρυτανικές αρχές αναμένουν πιθανές τροποποιήσεις στον Νόμο, ώστε να το καταθέσουν και να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Μέσα από αυτό όμως προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου από 263 άτομα που είναι σήμερα, σε 400-410, «για να εξασφαλίζεται μία ικανοποιητική λειτουργία», όπως ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος.

«Κανείς δεν θα υπογράψει διαγραφή φοιτητών»

Πιο αιχμηρή ήταν η προσέγγισή του αντιπρύτανη Σπ. Γεωργάτου, που έκανε λόγο για μία απόλυτα συνειδητή προσπάθεια του υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης, να οδηγηθούν στην απαξίωση και σταδιακά στο λουκέτο, πολλά Τμήματα Σχολών σε όλη την επικράτεια.

«Δεν είναι αξιοπρεπές να εκλιπαρούμε για επιεικέστερες διατάξεις, αλλά αποτελεί υποχρέωσή μας και απόφαση να κινηθούμε προς τρεις βασικές κατευθύνσεις. Την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα ενισχύσει τα αδύναμα Τμήματα, το ανοιχτό προσκλητήριο στις τοπικές κοινωνίες, να σταθούν αρωγοί στα πανεπιστήμια απέναντι στη λογική της απαξίωσης και την αυτοδιάθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, για τη στελέχωση των νέων μονάδων για την αστυνόμευση, απαιτείται διαθεσιμότητα των μελών του πανεπιστημίου. Κανείς λοιπόν δε θα βρεθεί να υπογράψει απόφαση για τη διαγραφή φοιτητών ή για τη διάθεση χώρων εντός των πανεπιστημίων, για τη λειτουργία των μονάδων αστυνόμευσης ή για τα κτήρια παρακολούθησης», τόνισε ο κ. Γεωργάτος.