Σε επιφυλακή για το κύμα κακοκαιρίας

Τοπικά

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και προετοιμασία ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή μας από το Σάββατο και μετά, με χιονοπτώσεις αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο γραφείο του το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την πολιτική προστασία του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Λώλης με τον οποίο είχαν συνεργασία για να προετοιμαστούν για την κακοκαιρία και το χιόνι.

Οι δυο άντρες συζήτησαν διεξοδικά τις ενέργειες και τον χειρισμό που θα πρέπει να κάνουν ώστε σε περίπτωση χιονόπτωσης να μείνουν ανοικτές οι οδικές αρτηρίες της πόλης αλλά και τα προάστια αυτής.

Στο μεταξύ, ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν με φορείς της πόλης όπως οι διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και με άλλους εκπροσώπους των μεγάλων οδικών αξόνων Ιόνιας και Εγνατίας για να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία.

Ήδη, έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις από τον κ. Μαυρογιώργο και έχουν υπάρξει προφορικές συνεννοήσεις για το που θα βρίσκονται μηχανήματα για να μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα και να καθαρίσουν τα οδικά δίκτυα δίνοντας πρόσβαση στους πολίτες.

Αλάτι από τον Δήμο Ιωαννιτών

Σε αυξημένη ετοιμότητα θέτει ο Δήμος Ιωαννιτών όλο τον μηχανισμό του εν όψει του κύματος κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την πολιτική προστασία Γιώργος Λώλης, συζήτησαν αναφορικά με τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών για τον καλύτερο αποχιονισμό και την ρίψη αλατιού καθώς αναμένεται να σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το απόγευμα της Κυριακής.
Αλάτι διατίθεται σε όλους τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι των χωριών καθώς και στους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης από όπου μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες.

Επίσης από σήμερα το μεσημέρι αλάτι για τους πολίτες θα διατίθεται στα ακόλουθα σημεία:
-στο Κεντρικό Δημαρχείο
-στο Εργοτάξιο Αγίου Νικολάου & Εργοτάξιο Κατσικά
-στο Πρώην Δημαρχείο Πεδινής
-στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή

Ο Δήμος Ιωαννιτών συνιστά σε όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Στην διάθεση των πολιτών είναι τα ακόλουθα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας: 2651031448 & 2651026271

Συμβουλές από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας

Στο μεταξύ, εκδόθηκε και ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχοντας υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις της Eθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας- στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «ΜΗΔΕΙΑ»- που αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, καλεί όλους τους κατοίκους της Ηπείρου να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να εκδηλωθεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση (που σε περιοχές το ύψος του χιονιού μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο) η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, τα ορεινά της Θεσπρωτίας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, ενώ χιόνια αναμένονται και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, (ακόμη και δέκα βαθμούς υπό το μηδέν), με ολικό παγετό, φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να προετοιμαστούν για τη δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.

Ειδικότερα:

Τα νοικοκυριά
-Θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση
-Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους
-Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι
-Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.
-Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Δίκτυα ύδρευσης
-Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.
-Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Μετακινήσεις
-Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
-Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.