«Το εκλογικό σύστημα της ΝΔ δοκιμάζει την ποιότητα της Δημοκρατίας»

Πολιτική

Υπέρ της απλής αναλογικής η Μερόπη Τζούφη από το βήμα της Βουλής

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δοκιμάζει προκλητικά την ποιότητα της Δημοκρατίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής η Μερόπη Τζούφη.
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση της ισοδυναμίας της ψήφου, αποκλεισμό των μικρότερων παρατάξεων και αποδυνάμωση των συμβουλίων, στοχεύοντας στην υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως η απλή αναλογική αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών, ενώ το εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις στους ΟΤΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, έδωσαν «ανάσα» στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλη την έκταση της ελληνικής περιφέρειας.
Απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη επεσήμανε ότι «γυρίζετε τη χώρα στη γκρίζα εποχή που η Δημοκρατία υποτιμούνταν συστηματικά από τα μικροκομματικά συμφέροντα», ενώ υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο «χάνεται κάθε κουλτούρα συλλογικότητας, ενισχύεται η κομματικοποίηση και υπονομεύεται η αντιπροσωπευτική συμμετοχή και εκπροσώπηση».

Μιλώντας πιο ειδικά για την περιοχή των Ιωαννίνων ανέφερε:
«Στο Νομό Ιωαννίνων έχουμε 370 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)και 8 Δήμους. Η κυβέρνηση, με το όριο των 300 κατοίκων που θέτει για την εκλογή Τοπικών Συμβουλίων, στερεί το δικαίωμα από 258 μεγάλες, ακριτικές, ακόμα και ιστορικές κοινότητες να εκπροσωπούνται στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Κλείνοντας, σημείωσε πως διαχρονικά η ΝΔ έχει ροπή προς τον αυταρχισμό, ποδοπατώντας το κυρίαρχο πρόταγμα της μεταπολίτευσης για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Σήμερα, βασικός πυλώνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αστυνομοκρατία, η καταστολή και η πειθαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «το όραμα της ΝΔ για την οικονομία και την κοινωνίαείναι αλλεργικό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό δε διστάζει να θεσπίσει και το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας»