dimarxeio-ioanninon-new

«Τα έργα ανήκουν στους πολίτες»

Νέα

Αναλυτική ενημέρωση από τον Μ. Ελισάφ για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ

 

Αναλυτική ενημέρωση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ στον Δήμο Ιωαννιτών από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων στις προηγούμενες θητείες ήταν εξαιρετικά χαμηλοί. Παράλληλα σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα τα έργα προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό με την κύρια ευθύνη των καθυστερήσεων να έχει η πανδημία, αν και παραδέχτηκε πως κάποια ευθύνη βαραίνει και τον ίδιο τον Δήμο.
«Σήμερα συζητούμε για την πορεία των έργων του Δήμου, κυρίως όσων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θέλω να θυμίσω ότι μιλούμε για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Την προγραμματική περίοδο δηλαδή που έπρεπε να είχε κλείσει αν δεν ίσχυε ο κανόνας ν+3.

Όποιος θέλει να είναι πραγματικά αντικειμενικός, έστω και τώρα που βρισκόμαστε μακριά από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και εξ ίσου μακριά από τις επόμενες εκλογές, οφείλει να αποδεχθεί ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν εξαιρετικά χαμηλοί.
Μόλις δύο έργα συμβασιοποιημένα από την κοσμογονία που πιστεύαμε ότι συνέβαινε γύρω μας. Απορρόφηση μηδέν…
Κληθήκαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να τρέξουμε διαδικασίες που έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πριν. Και το κάναμε γιατί το οφείλουμε στην πόλη και τους πολίτες. Παράλληλα αξιοποιήσαμε κάθε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο», ανέφερε ο δήμαρχος.

Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αναφέροντας και τα εξής: «Στο Δήμο Ιωαννιτών, την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά οκτώ – σήμερα εννιά ευρωπαϊκά έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματός τους και οι όποιες παρατάσεις αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στην πανδημία. Η πανδημία επίσης αναμένεται να επηρεάσει την απορρόφηση των προϋπολογισμών των έργων, κυρίως όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τα ταξίδια που ματαιώθηκαν. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί ανά έργο και συνολικά για όλους τους εταίρους και ήδη σε κάποια από αυτά ανασχεδιάζεται ο προϋπολογισμός τους.

Στα περισσότερα ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο ο Δήμος Ιωαννιτών, το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού αφορά σε ανθρωποπροσπάθεια, η οποία συνήθως υπολογίζεται με μέσο μηνιαίο μεικτό μισθό της τάξης των 2,500 ευρώ, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τον ισχύοντα στην Ελλάδα. Η διαφοροποίηση αυτή που δυσκολεύει την απορρόφηση του συνόλου του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με αύξηση των ανθρωπομηνών στα έργα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται και επιτρέπονται σε κάθε ένα από αυτά.
Τέλος, εκκρεμεί η αξιολόγησή τεσσάρων προτάσεων που υποβλήθηκαν εντός του 2021 στο Πρόγραμμα AMIF, με συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών και του ΟΚΠΑΠΑ. Εντός της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής εγκρίθηκαν 5 ευρωπαϊκά προγράμματα».

Τα έργα από το Φιλόδημος ΙΙ

Εν συνεχεία ο κ. Ελισάφ στάθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ αναφέροντας μεταξύ άλλων. «Αυτή τη στιγμή στο Δήμο είναι σε εξέλιξη συμβάσεις / διαγωνιστικές διαδικασίες ή προετοιμάζονται μελέτες και τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση δώδεκα έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από τρεις αποφάσεις επιχορήγησης του Υπουργού Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Η 1η απόφαση με ημερομηνία 19-4-2019 αφορά σε συνολικό ποσό επιχορήγησης 1,755,400 ευρώ και στο πλαίσιό της υλοποιούνται ή έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση δέκα έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,483,050 ευρώ. Δύο έργα έχουν συμβασιοποιηθεί εντός του 2021, ενώ έξι έχουν ήδη δημοπρατηθεί, εκ’ των οποίων τρία δημοπρατήθηκαν εντός του 2021 και τρία το 2020. Από τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί, σε τέσσερα υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι και ένα βρίσκεται σε προσυμβατικό έλεγχο. Υπάρχουν επίσης δύο έργα στα οποία είναι σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές εργασίες για τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών τους, ενώ ποσό της τάξης των 410.000, θα διατεθεί σε έργο διαφορετικό από το αρχικά σχεδιαζόμενο, καθώς έχουν καλυφθεί οι αρχικώς προσδιοριζόμενες ανάγκες. Η διάρκεια εφαρμογής της απόφασης έχει οριστεί έως 31/12/21 με δυνατότητα παράτασης, η οποία αναμένεται να χρειαστεί για τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα έργα. Όλα τα επιχορηγούμενα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως 31/12/2023.
Με απόφαση επιχορήγησης του Υπουργού Εσωτερικών στις 6/8/20, ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 990,000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί οι όροι δημοπράτησης του έργου «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών» στην Ο.Ε. στις 25/5/21 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η δημοπράτησή του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας της επιχορήγησης, που είναι έως 31/12/22.

Με απόφαση επιχορήγησης του Υπουργού Εσωτερικών στις 5/10/20 ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 600,000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, ολοκληρώνεται η μελέτη για το έργο «Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού» και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υποβληθούν για έγκριση στην Ο.Ε. οι όροι δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτησή του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας της επιχορήγησης, που είναι έως 31/12/22».
Έπειτα ακολούθησε ενημέρωση για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών, τα οποία είναι 30 στον αριθμό με προϋπολογισμό σχεδόν 59 εκατ. ευρώ και ενταγμένα στα σε έντεκα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τα έργα δεν ανήκουν στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή

Κλείνοντας ο κ. Ελισάφ στάθηκε στους ρυθμούς υλοποίησης των έργων υπερασπιζόμενος τις προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου και υπογραμμίζοντας πως τα έργα δεν ανήκουν στις δημοτικές αρχές αλλά στους πολίτες.
«Δεν παραγνωρίζω τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις συνθήκες της πανδημίας, στο ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και στις δικές μας αδυναμίες. Κατά γενική ομολογία το έργο της Δημοτικής Αρχής έχει τους τελευταίους μήνες επιταχυνθεί με απτά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις όπως και σε κάθε καλόπιστη κριτική.
Τα έργα εξάλλου δεν ανήκουν στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Ούτε την σημερινή, ούτε την προηγούμενη, ούτε την επόμενη. Γίνονται κι ανήκουν στους πολίτες.
Άλλοτε για να απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, άλλοτε για βελτιώνουν την καθημερινότητα κι άλλοτε για να σηματοδοτούν το μέλλον της πόλης.
Σήμερα είμαστε στο σημείο όπου γίνονται έργα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, γίνονται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και προγραμματίζονται άλλα που μπορούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες του Δήμου και τον κάθε εργαζόμενο χωριστά για τις προσπάθειες τους ιδιαίτερα κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία καθώς και τους συνεργάτες μου για την άψογη συνεργασία.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ