«Τα άκουσε»… ο Βορίδης από τους αυτοδιοικητικούς

Πολιτική

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Μάκη Βορίδη στο δημαρχείο Άρτας.

Παρόντες στην σύσκεψη ήταν οι αυτοδιοικητικοί αλλά και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Στύλιος.

Όλοι οι συμμετέχοντες μηδέν εξαιρουμένου άλλοι με πιο καυστικό ύφος και άλλοι πάλι όχι, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν που ξεπερνούν τις δυνατότητες που έχουν οι αυτοδιοικητικοί ενώ η απουσία χρηματικών πόρων κάνει την κατάσταση τραγική σε πολλές περιπτώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα όλων είναι η υστέρηση πόρων αλλά και η καθυστέρηση των έργων που έχουν ανακοινωθεί από το πρόγραμμα «Τρίτσης» αλλά πολλά παραμένουν στα χαρτιά…

Ενδεικτική των προβλημάτων η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη αλλά και των δημάρχων που ζήτησαν να τρέξουν τα προγράμματα και να αυξηθούν οι ρυθμοί.

Ο κ. Βορίδης στην αρχική του  εισήγησή του είπε ότι «η  κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει συνεχώς αλλεπάλληλες κρίσεις αναφέροντας από τις προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

« Αν πρέπει να κάνω έναν απολογισμό αυτής της τριετίας τότε, θα πρέπει να στέκεται κάνεις πολύ περήφανος για ότι κατάφερε η κυβέρνηση που στάθηκε σε όλους δίπλα.. έχει αποτυπωθεί σε όλα τα οικονομικά στοιχεία»  είπε, μιλώντας για ελαφρύνσεις σε συντελεστές και αναφέρθηκε στην μείωση των φορολογικών συντελεστών υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για την αυτοδιοίκηση

Υπεραμύνθηκε για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας ότι «καταλαβαίνει τις φιλοδοξίες των αυτοδιοικητικών που θέλουν να δείξουν και να κάνουν έργο» αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα γίνεται πρώτη φορά στη χώρα σε τέτοιο μέγεθος και έκταση.

” Νομίζω ότι προφανώς θα δοθούν οι δυνατότητες στους αυτοδιοικητικούς …Ξέρω, ότι η αυτοδιοίκηση έχει αυξημένες υποχρεώσεις και ξέρω ότι δουλεύει και το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει απαντήσεις. Δεν είμαι σε θέση να δώσω απαντήσεις και νούμερα πριν από τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καλυφθούν «πολλές οικονομικές τρύπες» που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υστέρησης πόρων στην αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου  Χρήστος Ντακαλετσης αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα θέτοντας έτσι το σύνολο των ζητημάτων που έχουν οι δήμοι της Ηπείρου κάνοντας επισημάνσεις για τις καταστροφές ζητώντας πρόληψη και αντιμετώπιση των ζημιών από τις θεομηνίες . Είναι καιρός είπε ο κ. Ντακαλετσης να δοθεί λύση και να μη γινόμαστε επαίτες.  Παράλληλα έθεσε και άλλα ζητήματα για τα απορρίμματα ζητώντας ξεκάθαρες λύσεις.

Καυστικός ο Θωμάς Πιτούλης που ζήτησε από τον υπουργό να σηκώνουν οι συνάδελφοί του τα τηλέφωνα «για δουλειά σας καλούμε …δε σας καλούμε για τσάι…» είπε ενώ υπογράμμισε ότι οι αρμοδιότητες είναι περιορισμένες στους αντιπεριφερειάρχες.

Τέλος, τοποθετήσεις για ζητήματα κοινού περιεχομένου έκαναν δήμαρχοι της Ηπείρου. Σχεδόν στο σύνολό τους ανέδειξαν κοινά θέματα που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό, την διαχείριση αλλά και την αποτελεσματικότητα του παραγόμενου έργου στους δήμους.

Ο υπουργός άκουσε τα θέματα και εξήγησε ότι θα εξακολουθήσουν να εκτελούν το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η πρόθεση είναι κοινή καθώς όλοι θέλουν να τρέξουν τα έργα και να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χρίστο Τσιρογιάννη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σύσκεψης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ