«Ζεστό χρήμα» για έργα ύδρευσης

Νέα

Το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας, τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε στον πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν οι τοπικές κοινωνίες με το τέλος της πανδημίας του Covid-19 και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα των νέων υποδομών και έργων για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την έναρξη του προγράμματος, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τις λοιπές εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν και τις πιθανές επιλογές στη χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε, το πιο βασικό είναι κατά το πόσον οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν γρήγορα έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τους έξι άξονες – προτεραιότητες του αναπτυξιακού προγράμματος, ενώ από τον πρωθυπουργό υπογραμμίστηκε πως θα πρέπει στο πρόγραμμα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι σε όλη την επικράτεια κι ότι η Σύμπραξη Δημοτικού και Ιδιωτικού Τομέα στην υλοποίηση θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Τα χρήματα του προγράμματος, που θα έχει διάρκεια ως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, τα είκοσι μεγαλύτερα έργα σε όλη τη χώρα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους, κάτι το οποίο εξασφαλίζεται απόλυτα πλέον με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μεταξύ των 20 μεγάλων έργων βρίσκεται και ένα που αφορά την Ήπειρο. Πρόκειται για την ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς προϋπολογισμού 5.696.966,56 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχουν έργα που αφορούν την Ήπειρο και μεταξύ των είκοσι μικρότερων. Πρόκειται για τα εξής:
1. Δήμος Πάργας – Ύδρευση: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/ τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών- ποιότητας- απολύμανσης πόσιμου νερού και την αυτόματη-απομακρυσμένη διαχείριση του Η/Μ εξοπλισμού στο εξωτερικό υδραγωγείο της ΔΕ Φαναρίου του Δήμου 302.531,48 ευρώ.
10. Δήμος Πωγωνιού – Ύδρευση: Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής 375.806,45 ευρώ.
18. Δήμος Ζαγορίου – Ύδρευση: Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου 447.580,65 ευρώ.
20. Δήμος Κόνιτσας – Αγροτική Οδοποιία: Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δ.Κ Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας 496.200,00 ευρώ.