Ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού

Τοπικά

Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην μάχη κατά του κορωνοϊού COVID-19, συμμετέχει στον αγώνα προσφέροντας τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή σε θέματα 3D σχεδίασης και εκτύπωσης.
Για την παροχή φροντίδας στους ασθενείς, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέσων ατομικής προστασίας που θα προφυλάσσουν το προσωπικό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης για την βελτιστοποίηση αλλά και την επάρκεια των μέτρων πολύ υψηλής ατομικής προστασίας του προσωπικού των ΜΕΘ, η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σχεδίασαν και εκτύπωσαν σε 3D εκτυπωτές FDM του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής αντάπτορες για προσαρμογή αντιικών φίλτρων σε full face μάσκες, για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής από τον COVID-19. Στο αποτέλεσμα που προέκυψε έγιναν δοκιμές δημιουργίας αρνητικής πίεσης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού. Στα πλαίσια της συνεργασίας σχεδιάζονται επίσης λαβές για τα πόμολα των θαλάμων για επιπρόσθετη προστασία έναντι της διασποράς του ιού.
Σημειώνεται ότι η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μακροχρόνια εμπειρία στη Σχεδίαση με Υπολογιστή.