«Πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης

Νέα

Έξι πελάτες ανά τραπέζι είναι ο μέγιστος αριθμός καθήμενων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στα εστιατόρια και τα καφέ που ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα 25 Μαΐου, ενώ δεν υφίσταται όριο εφόσον πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκα, ενώ συνολικά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα επανέρχονται στην εργασία 532.000 εργαζόμενοι.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του ανοίγματος της εστίασης την επόμενη εβδομάδα, που ανακοινώθηκε απρόσμενα το Σάββατο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση να ενημερώνει αναλυτικά για τους νέους κανόνες την Κυριακή.
Σαν γενικός κανόνας ισχύει το ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα και με την διάταξη των καθισμάτων καθορίζονται τα 70 εκατοστά έως και το 1,70 μέτρα. Τα αναλυτικά μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης από τις 25 Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, προβλέπουν ότι από την επόμενη Δευτέρα επανεκκινούν:
• Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
• Οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
• Οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
• Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
• Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
• Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
• Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
• Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
• Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ετοιμάζονται οι επιχειρηματίες των Ιωαννίνων

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα καταστήματα εστίασης και στην πόλη των Ιωαννίνων. Το «πράσινο φως» που δόθηκε φυσικά για την εστίαση δε σημαίνει, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης, ότι έχουν λυθεί κιόλας όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων.
«Είναι όμως μία είδηση την οποία περιμέναμε δυόμιση μήνες περίπου, που κύλησαν πολύ δύσκολα για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και για τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς τις προβλέψεις για την επαναλειτουργία, ο κ. Τάτσης σημείωσε, ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες ασάφειες, ειδικά για τους εσωτερικούς χώρους, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις από το υπ. Ανάπτυξης.
Σε τοπικό επίπεδο, το Σωματείο βρίσκεται εν αναμονή της υλοποίησης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε και ανακοίνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, για τη σύσταση μίας επιτροπής, η οποία θα ελέγχει άμεσα και θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των επιχειρήσεων για την επέκταση του χώρου χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Είναι ένα ζήτημα και αυτό, γιατί στην πόλη μας, είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν τέτοια δυνατότητα να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερους χώρους, ενώ κάποιες άλλες, που λειτουργούν σε πεζόδρομους, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Θα πρέπει να βρεθεί κι εκεί η καλύτερη δυνατή λύση, για να μην λειτουργήσουν τα μέτρα αυτά ως αθέμιτος ανταγωνισμός για κάποιους, ούτε και να βρεθούν οι επιχειρήσεις μας αντιμέτωπες με τα παράπονα των συμπολιτών», ανέφερε.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού

Πακέτο φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πακέτο το οποίο εξετάζεται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
-Η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.
-Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.