Ερωτήματα και απαντήσεις για το έργο του οδοφωτισμού

Τοπικά

Προσωπικά χαρακτηριστικά λαμβάνει η αντίθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνας Καλογιάννη.

Μετά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή, όταν και απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης για τον οδοφωτισμό της πόλης, ο Δήμος απάντησε το Σάββατο σε ερωτήματα που είχε θέσει για το έργο η παράταξη της Τ. Καλογιάννη, χωρίς όμως να αποφεύγει τις πολιτικές αιχμές για τη στάση της.

«Με ένα παιχνίδι ερωτήσεων προσπαθεί να δικαιολογήσει την στάση της στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Κι αυτή τη φορά πελαγοδρομεί. Είναι εμφανές ότι θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πλήρη ταύτισή της με την προηγούμενη αποτυχημένη Δημοτική Αρχή και με τις δυνάμεις της Αριστεράς», σημειώνει ο δήμος.

Απαντώντας στα ερωτήματα της παράταξης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κ. Καλογιάννη γνωρίζει τις απαντήσεις στα υποτιθέμενα ερωτήματα όπως τις γνωρίζουν και οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι στην παράταξή της. Πρόκειται εξάλλου για στοιχεία που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην προγραμματική σύμβαση που είχε κατατεθεί προς έγκριση» και προσθέτει ότι «Η σύμβαση προβλέπει πλήρη αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού και όπου απαιτείται -για την καλή λειτουργία συνολικά του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού- επέμβαση σε ιστούς και κάθε άλλο  Η/Μ (ηλεκτρομηχανολογικό)  υποσύστημα το οποίο τελεί υπό την ευθύνη εποπτείας του Δήμου».

Κι ακόμα ότι «η αντικατάσταση θα γίνει στο 100% των υφιστάμενων (καταμετρημένων με ακρίβεια) σωμάτων σε όλη την χωρική επικράτεια του Δήμου. Με άλλα λόγια από το κέντρο της πόλης μέχρι και το τελευταίο χωριό», ενώ για το πόσοι λαμπτήρες προβλέπεται να αντικατασταθούν, τονίζει ότι «Η σημερινή Δημοτική Αρχή, φρόντισε να απαντηθεί άπαξ δια παντός το ερώτημα «πόσα φώτα έχουμε στο Δήμο». Έτσι εκτελέστηκε καταμέτρηση πεδίου, χρησιμοποιήθηκαν γεωχωρικά δεδομένα αποτύπωσης με βάση διεθνείς μεθοδολογίες και πρακτικές. Η εργασία αυτή εκτελέστηκε δωρεάν για το Δήμο. Τα φωτιστικά σώματα ανέρχονται σε 17.624».

Για τον τύπο της σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με βάση τις διατάξεις του Ν. 3855/2010 αναφέρει ότι «Η επιλογή των ΣΕΑ (ΣΔΙΤ στην Ενέργεια) έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης με ενδεχόμενα σενάρια υλοποίησης, όπως: προμήθεια, ίδιοι πόροι, δανεισμός, ΣΔΙΤ Ν. 3483/2006, μέσω της Γεν. Γραμ. ΣΔΙΤ, ΣΔΙΤ/ΣΕΑ Ν. 3855/2010, κά» ενώ τονίζει ότι «Οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν και λόγο και άποψη σε όλες τις φάσεις του έργου». Και καταλήγει:

«Η Δημοτική Αρχή απάντησε λοιπόν με σαφήνεια! Και είναι πρόθυμη να απαντήσει και σε άλλες απορίες που τυχόν έχει η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023».

Θέτει όμως κι ένα καίριο ερώτημα: Το 2017 η κ. Καλογιάννη, ως αντιπεριφερειάρχης απευθυνόταν στους Δήμους της Ηπείρου ζητώντας «συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA, πρωτοβουλία που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου». Ζητούσε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, απέστειλε έτοιμα σχέδια εισηγήσεων αλλά και σχέδια αποφάσεων. Τότε ήταν διαφανής η διαδικασία;  Κι αν ναι γιατί ναυάγησε και χρειάστηκε να την ξεκινήσει ουσιαστικά εκ του μηδενός η Περιφέρεια τον τελευταίο χρόνο. Τι άλλαξε λοιπόν και ενοχλείται τόσο πολύ; Η κ. Καλογιάννη αποφάσισε.

Απέδειξε ότι στην πολιτική παίρνει κάτω από την βάση. Δυστυχώς όμως, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής και στα τεχνοκρατικά…».

Απάντηση Τ. Καλογιάννη

Στην απάντηση της Τατιάνας Καλογιάννη που δημοσιοποιήθηκε χτες αναφέρεται:

«Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ, μετά την παταγώδη αποτυχία της δημοτικής Αρχής να προωθήσει με ολοκληρωμένο και διαφανή τρόπο άλλο ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας, παρεκτρέπεται πλέον και σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου. Τα συνεχή λάθη και η αδυναμία παραγωγής έργου από τη δημοτική Αρχή, τον οδηγούν σε απώλεια της ψυχραιμίας του.

Αδυνατώντας ο ίδιος να διοικήσει τον Δήμο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, επί εννέα μήνες αρκείται στο να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση του Δήμου και εμένα προσωπικά. Αντί να πείθει με τεκμηριωμένες προτάσεις, τόσο την αντιπολίτευση όσο και τους συνδημότες μας, λυπάται διότι δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θα ήθελε, αυταρχικά και με αδιαφάνεια.

Σχετικά με τον εάν είμαι «ελλιπής» ή όχι στην τεχνοκρατική αντίληψη των θεμάτων, αυτό έχει ήδη κριθεί και αποδεικνύεται καθημερινά από το έργο και τις πράξεις μου, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Δήμαρχος να διατυπώσει διαφορετική άποψη».

Απαντώντας και σε δήλωση του δημάρχου αναφέρει η κα Καλογιάννη: «Τέλος, στην αναφορά του περί «συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας», του απαντώ ότι εάν η παραγωγή έργου και η Διαφάνεια ταυτίζονται στο μυαλό του με τη «συντηρητική Νέα Δημοκρατία», τότε ναι, ανήκω στην, κατ’ εκείνον, «συντηρητική Νέα Δημοκρατία», η οποία για εμάς είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Ο κ. Δήμαρχος, ως «προοδευτικός» αριστερός, αρέσκεται σε υπόγειες και αδιαφανείς διαδικασίες».

 

 

 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY