Προετοιμάζονται για τα… τραπεζάκια έξω

Τοπικά

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης και στην πόλη των Ιωαννίνων μετά την οριστική απόφαση που έλαβε το υπ. Ανάπτυξης, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ΕΟΔΥ να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης από τις 25 Μαΐου.

Οι αλλαγές που θα ισχύουν πλέον για τα καταστήματα εστίασης θα είναι σημαντικές, όπως όμως προκύπτει από αυτά που ανακοινώθηκαν, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά είχαν διαρρεύσει.

Το «πράσινο φως» που δόθηκε φυσικά για την εστίαση δε σημαίνει, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης, ότι έχουν λυθεί κιόλας όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

«Είναι όμως μία είδηση την οποία περιμέναμε δυόμιση μήνες περίπου, που κύλησαν πολύ δύσκολα για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και για τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις προβλέψεις για την επαναλειτουργία, ο κ. Τάτσης σημείωσε, ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες ασάφειες, ειδικά για τους εσωτερικούς χώρους, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις από το υπ. Ανάπτυξης.

Σε τοπικό επίπεδο, το Σωματείο βρίσκεται εν  αναμονή της υλοποίησης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε και ανακοίνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, για τη σύσταση μίας επιτροπής, η οποία θα ελέγχει άμεσα και θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των επιχειρήσεων για την επέκταση του χώρου χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Είναι ένα ζήτημα και αυτό, γιατί στην πόλη μας, είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν τέτοια δυνατότητα να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερους χώρους, ενώ κάποιες άλλες, που λειτουργούν σε πεζόδρομους, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Θα πρέπει να βρεθεί κι εκεί η καλύτερη δυνατή λύση, για να μην λειτουργήσουν τα μέτρα αυτά ως αθέμιτος ανταγωνισμός για κάποιους, ούτε και να βρεθούν οι επιχειρήσεις μας αντιμέτωπες με τα παράπονα των συμπολιτών», ανέφερε.

Η οικονομική στήριξη

Η πρώτη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων περιελάμβανε τους όρους τήρησης των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων, ωστόσο οι επιχειρήσεις περιμένουν την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων στήριξης του κλάδου. Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας είναι δεδομένες και κινούνται στην μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6%, στην επιδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, αλλά και στην χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος, ίσου με το 5% του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης, ως κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μπορέσει να κάνει τις πρώτες προμήθειες. «Θα είναι παράλληλα και ένα αντίβαρο στη χασούρα των επιχειρήσεων, που είχαν κάνει τις προμήθειές τους για τις επόμενες ημέρες, όταν ανακοινώθηκε ξαφνικά, η αναστολή λειτουργίας τους με κρατική εντολή», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Οι βασικοί περιορισμοί

Στις βασικές προβλέψεις της απόφασης περιλαμβάνεται το ότι τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν και τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς χώρους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

 

 

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ