ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του λιμανιού

Νέα

Στην εκκίνηση βρίσκονται υπουργείο Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη της διαδικασίας εκμετάλλευσης των 10 λιμανιών ανώνυμων εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Εκμετάλλευσης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα δώσει το σύνθημα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά πρώτο στη σειρά των διαγωνισμών που θα γίνουν θα μπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες είναι έτοιμες και δείχνουν προς ολική παραχώρηση, αφού θεωρείται ότι πολλαπλασιάζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ανεβάζουν τα ανταλλάγματα.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα, ενώ θεωρείται ότι στη β’ φάση θα ακολουθήσουν τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου.
Ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχουν ήδη παρουσιαστεί οι «μνηστήρες», από τις ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι θα προσθέσει περαιτέρω δυναμική στο ενεργειακό project που αναπτύσσεται στην περιοχή, ενώ την εντάσσουν και στον στρατιωτικό τους σχεδιασμό.
Ωστόσο, για το λιμάνι δεν υπάρχει εκφρασμένο μόνο αμερικανικό ενδιαφέρον, αλλά και ιαπωνικό. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το επισκέφτηκε ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι και ιαπωνικοί όμιλοι βλέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η θέση θεωρείται στρατηγική.

Ενδιαφέρον από Κινέζους και Ισραηλινούς
Ενδιαφέρον για τα λιμάνια, κυρίως της Βορείου Ελλάδας, υπάρχει και από την Κίνα η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας για τη δημιουργία logistic centers.
Παρών όμως δηλώνουν και οι Ισραηλινοί. Την Πέμπτη το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφτηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επιβεβαιώθηκε η βούληση για την αναβάθμιση του στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών στους τομείς της ναυτιλίας, της αναβάθμισης του ρόλου των λιμένων τους και της προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και της εμβάθυνσης συνεργασίας των επιχειρησιακών αρχών των δύο χωρών.

Βελτίωση υποδομών σε 34 λιμάνια
Τα 34 λιμάνια για τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί προγράμματα βελτίωσης των υποδομών τους είναι τα εξής:
– Οργανισμοί Λιμένων: Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ν. Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου (Κρήτης).
– Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία: Αλοννήσου, Πάτμου, Σάμου, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Νάξου, Πάρου – Αντίπαρου, Κυθήρων, Αίγινας, Θήρας, Λέσβου, Χίου, Καλύμνου, Σαλαμίνας, Λευκάδας, Θάσου, Ιεράπετρας, Δωδεκανήσων, Ναυπλίου.
– Λιμενικά Ταμεία: Χανίων, Ικαρίας και Σύρου και Αγίας Γαλήνης.