Χωρίς χρονοδιάγραμμα για το mega εμβολιαστικό

Νέα

Άγνωστο το πότε θα τεθεί σε λειτουργία, ενώ πέφτουν οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο

Νέα γραφειοκρατική καθυστέρηση φαίνεται πως υπάρχει στην αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην ΠΕΔΥ, που μένει αχρησιμοποίητο για χρόνια, με δεδομένο πως ενώ έχουν περάσει δέκα ημέρες από την ημερομηνία αποστολής εγγράφου του ΕΟΔΥ προς την 6η ΥΠΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή κάποια σαφής απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά αναφέρεται η πρόθεση του Οργανισμού για την παραχώρησης χρήσης του κτηρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου.
Ωστόσο, παρά τις προθέσεις των τοπικών φορέων για τη σύσταση mega εμβολιαστικού κέντρου στα Γιάννενα, η ηγεσία του υπ. Υγείας δεν έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της το συγκεκριμένο κτήριο, άλλα έχει δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά, και έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στη Ρόδο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ένα ακόμα στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, το ζήτημα τέθηκε υπ’ όψιν του Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε παντελή άγνοια για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμη εμβολιαστικού κέντρου στα Ιωάννινα.

Ερώτηση στον υπ. Υγείας

Στο μεταξύ, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Υγείας Β. Κικίλια για την αξιοποίηση του κτηρίου. Στην ερώτηση αναφέρεται το ιστορικό της κατασκευής του κτηρίου που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006 με πόρους από το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο όμως δε λειτούργησε ποτέ το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.
«Το ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς είναι έντονο και δεδηλωμένο ζητώντας την αξιοποίησή του προς όφελος της κοινωνίας καθώς η δημόσια αυτή περιουσία επί 14 χρόνια δεν λειτούργησε ποτέ και παραμένει αναξιοποίητη. Κατά το παρελθόν έγιναν διάφορες προτάσεις αξιοποίησης όπως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΑΒ και την 6η ΥΠΕ προκειμένου να στεγάσει εκεί τις τοπικές μονάδες υγείας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες και έκτακτες ανάγκες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας που βιώνουμε, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εκείνες που καθιστούν επιβεβλημένη την αξιοποίηση του συγκεκριμένου δημοσίου κτηρίου. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει η κα Κεφάλα στην ερώτησή της και απευθυνόμενη στον υπουργό ζητά να πληροφορηθεί εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτηρίου και σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε η δημόσια περιουσία να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας των Ιωαννίνων.
Στην επίκαιρη ερώτηση της κας Κεφάλα θα απαντήσει στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Ανάγκη αποσυμφόρησης του Κέντρου Υγείας

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το ερώτημα της χρησιμότητας ενός mega εμβολιαστικού κέντρου στα Γιάννενα, με δεδομένο πως, μαζί με τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν 21 εμβολιαστικές γραμμές. Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο εδραιώνεται η άποψη, ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί το κτήριο για τη μεταφορά των εμβολιαστικών γραμμών από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που ασφυκτιά και αν είναι εφικτό να ενισχυθεί και με επιπλέον γραμμές, εφόσον συνδράμει το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προβληματισμοί για τον ρυθμό των εμβολιασμών

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως υπάρχει και μια ακόμη ανησυχία, σχετικά με την μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών στα Γιάννενα.
Ενώ τα Γιάννενα «έτρεξαν» αρχικά γρήγορα την κούρσα των εμβολιασμών στην επαρχία, από την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα οι ρυθμοί άρχισαν να πέφτουν, παρότι προστέθηκαν και νέες εμβολιαστικές γραμμές, με αποτέλεσμα στην λίστα με τον αριθμό των εμβολιασμών, να χάνουν έδαφος σε σχέση με άλλες περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τη Δευτέρα στα Γιάννενα έγιναν συνολικά 1.350 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης ενώ στη Λάρισα έγιναν 2.164, στην Εύβοια 1.571, στα Χανιά 1.526, στη Μαγνησία 1.812 και στην Αιτωλοακαρνανία 1.641. Αντίστοιχη είναι η εικόνα το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές, που βλέπουν να μπαίνει ένα φρένο στην προσπάθεια να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας το νωρίτερο δυνατό.
Πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων δεν υφίσταται, καθώς η ροή είναι συνεχής και αυτό φάνηκε και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθούν νωρίτερα τα ραντεβού που είχαν κλειστεί για την ηλικιακή κατηγορία των 40-44 ετών, που απέκτησε δυνατότητα εμβολιασμού πριν από λίγες ημέρες.
Συνολικά, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας στα Ιωάννινα είχαν γίνει 78.180 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 52.142 της πρώτης και οι 27.222 της δεύτερης δόσης.
Στη Λάρισα έχουν γίνει 107.036 εμβολιασμοί, στην Εύβοια 83.043 και στα Χανιά 78.938.