Νέες προοπτικές για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων

Τοπικά

Με τις τουριστικές δραστηριότητες να βρίσκονται στην επανεκκίνηση, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων πρόκειται να εξυπηρετεί ακόμα μια αεροπορική σύνδεση, και συγκεκριμένα με το Ηράκλειο Κρήτης.

Η σύνδεση αυτή θα έχει διπλή στόχευση, με δεδομένο ότι αφενός μπορεί να αποτελέσει μέρος τουριστικών πακέτων και αφετέρου να εξυπηρετήσει μια πιθανή αεροπορική κίνηση. Ως προς τη διάρκεια, θα ξεκινήσει από τις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αρχικά σε πιλοτική φάση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων και είχαν συναντήσεις και επαφές με στελέχη και φορείς της τοπικής κοινωνίας, στελέχη της Vigo Travel, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της απευθείας εκτέλεσης πτήσεων και σύνδεσης της Ηπείρου με την Κρήτη. Συναντήσεις έγιναν διαδοχικά με στελέχη της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, της Ένωσης Ξενοδόχων, με τα στελέχη του αερολιμένα Ιωαννίνων και με συνεργάτες του τουριστικού γραφείου στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο, στο επίπεδο των τουριστικών γραφείων.
Σημειώνεται πως η αεροπορική σύνδεση της Ηπείρου με την Κρήτη είχε ακουστεί και παλαιότερα, πριν από μία δεκαετία σχεδόν, τότε όμως γινόταν λόγος για πτήσεις από τα Ιωάννινα προς το αεροδρόμιο της Σητείας, κάτι που δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη.

Από τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από το εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, οι αεροπορικές πτήσεις των εταιρειών από τις σκανδιναβικές χώρες προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μεταφέροντας επισκέπτες για τα ηπειρωτικά παράλια κατά κύριο λόγο αλλά και για την Αλβανία, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αφού δίνονται συνεχώς νέες παρατάσεις στην προθεσμία έναρξής τους, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ωστόσο φαίνεται, πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η πρώτη εταιρεία που θα φτάσει στα Ιωάννινα το φετινό καλοκαίρι, θα είναι η Apollo, με έναρξη στις 15 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι άλλες εταιρείες με βάση τους, αεροδρόμια των σκανδιναβικών χωρών.

Σύντομα θα διατίθενται καύσιμα και για μικρά αεροσκάφη

Αξίζει να σημειωθεί πως μία πολύ σημαντική δυνατότητα που αποκτά και παρέχει στο εξής το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι αυτή της διάθεσης καυσίμων για τα ελαφρά αεροσκάφη.
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από το 2018 και κυρίως το 2019, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς σταθμούς εκατοντάδων μικρών αεροσκαφών στο ταξίδι τους από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό της χώρας, είτε για συγκοινωνιακούς είτε για τουριστικούς – ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η βασική παράμετρος που καθορίζει την προσέγγιση αεροδρομίων της χώρας από τέτοιου τύπου αεροσκάφη, είναι τα τέλη χρήσης των αεροδρομίων, με αυτό των Ιωαννίνων να διαθέτει ακόμη και σήμερα, παραμένοντας υπό πλήρη κρατικό έλεγχο από τις ελκυστικότερες τιμές.
Υπήρχε ωστόσο μία διαχρονική έλλειψη, αυτή, της δυνατότητας ανεφοδιασμού των σκαφών με το συγκεκριμένο τύπο καυσίμου, κάτι που αντιμετωπίζεται πλέον και από τις 15 Ιουνίου, το αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα αυτή, με τη συνεργασία και τη διάθεση του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου από την εταιρεία BP.