«Χάδι» για όσους κυνηγούν παράνομα το νέο νομοσχέδιο

Νέα

Ποινή σαν… χάδι θα έχει για τους λαθροθήρες, που έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, το αδίκημα της λαθροθηρίας ή της λαθραλιείας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια, θεσπίζεται η υπό όρους παύση της ποινικής δίωξης για πλημμελήματα με προβλεπόμενη ποινή μέχρι ένα έτος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, σε αυτήν την κατηγορία των αδικημάτων εντάσσονται οι περισσότερες περιπτώσεις λαθροθηρίας και λαθραλιείας, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, ότι οι λαθροθήρες θα αθωωθούν και δε θα πληρώσουν ποτέ για τις πράξεις τους.
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που η που η Πολιτεία φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με αντίστοιχο περιεχόμενο.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όπως ανέφερε ο Παναγ. Σκαμαντζούρας, αντιπρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου η Πολιτεία περνά ένα λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ρόλο και τη σημασία της Θηροφυλακής. «Είναι σαν να λέει η Πολιτεία, ότι δεν ενδιαφέρεται για το έργο που προσφέρουν 300 Θηροφύλακες, για το έργο που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις ενάντια στη λαθροθηρία. Στην Ήπειρο το 2019 έγιναν 7000 έλεγχοι από τη Θηροφυλακή και υποβλήθηκαν 25 μηνύσεις. Στην Ήπειρο η Ομοσπονδία έχει 30 θηροφύλακες και το ετήσιο κόστος για τη μισθοδοσία, τις μετακινήσεις και τα καύσιμα είναι 600.000 ευρώ. Όλα αυτά παραγράφονται με μία απόφαση, που έρχεται μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με τις κυνηγετικές οργανώσεις», σημείωσε ο κ. Σκαμαντζούρας για να προσθέσει πως υπάρχει κι ένα επιπλέον λάθος μήνυμα προς το σύνολο των κυνηγών. «Αδικούνται και αισθάνονται έτσι οι χιλιάδες νόμιμοι κυνηγοί, που εκδίδουν κάθε χρόνο τις άδειες θήρας, όταν βλέπουν, ότι δεν τιμωρούνται όσοι κυνηγούν παράνομα».

Εναλλακτική πρόταση για διοικητικό πρόστιμο

Αναφορικά με τη θέση του προέδρου της ΚΣΕ Γ. Αραμπατζή, που μίλησε στο ITV για την εναλλακτική που αναφέρεται στην επιβολή διοικητικών προστίμων, αντί για την παραπομπή στη ν τακτική δικαιοσύνη, ο κ. Σκαμαντζούρας είπε, ότι η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί και στο παρελθόν, είναι ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη, αλλά η Πολιτεία ποτέ δεν ανταποκρίθηκε.