Έντονη κριτική για το «data room»

Τοπικά

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έφερε η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός «data room» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την ενημέρωση αντιπροσώπων των παρατάξεων σχετικά με τον διαγωνισμό αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωσή της:
«Με μια επιστολή, στο παρά πέντε της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί – μια ακόμα καινοτομία της δημοτικής αρχής-, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προτρέπει τις δημοτικές παρατάξεις, να… μετακομίσουν στο κτίριο της Περιφέρειας, για να ενημερωθούν μέσω αυστηρά περιορισμένου αριθμού «διαπιστευμένων» εκπροσώπων τους για τα «απόρρητα έγγραφα» της μελέτης του συμβούλου της που αφορά την αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου με λαμπτήρες τεχνολογίας led.
Έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή τη σχέση της και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτών, δηλαδή στους ίδιους τους δημότες.
Στην κορύφωση αυτής της αντιπαράθεσης όπου αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται ένας διάλογος για τεχνικά και τεχνοοικονομικά ζητήματα που αφορούν ένα μείζον έργο, οφείλουμε να τονίσουμε για να μη μας διαφεύγει ότι οι υπηρεσίες του δήμου και οι εισηγήσεις τους είναι παντελώς απούσες.
Αυτό επέλεξε η δημοτική αρχή.
Η διαδικασία που προτείνεται με την επιστολή του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που μας έχει αποσταλεί, είναι, αν μη τι άλλο, απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε θεσμό και δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, απαξιώνει και υποβαθμίζει τον ουσιαστικό ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, και δεν αναγνωρίζει κανένα θεσμικό δικαίωμα των παρατάξεων να έχουν πλήρη και τεκμηριωμένη εισήγηση πριν κληθούν να αποφασίσουν για θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων να προστρέχουν σε άλλους φορείς, οι οποίοι ακόμη, δεν συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί τους για το κρινόμενο θέμα, εκτός του τόπου και του χώρου της δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναζητούν ενημέρωση και εξηγήσεις κατ’ ιδίαν και όχι επίσημα εντός του κατά νόμο προβλεπομένου συλλογικού οργάνου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της δημοσιότητας και της άμεσης ενημέρωσης όλων των συνδημοτών.
Ως εκ τούτου η παράταξή μας επιμένει στην πρότασή της για πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον μελετητή εκ του σύνεγγυς, τη διεξαγωγή ζωντανού κι όχι δια επιστολών διαλόγου πριν την οποιαδήποτε απόφαση για την εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού έργου για το Δήμο».

Απολυταρχικές πρακτικές βλέπουν τα «Ιωάννινα 2023»

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
-η περιορισμένη πρόσβαση των εκλεγμένων, από τον λαό, οργάνων στα έγγραφα της διαδικασίας, αποτελεί πισωγύρισμα σε απολυταρχικές πρακτικές.
-ο περιορισμός των προσώπων και η απομάκρυνση των εκπροσώπων των συνδημοτών μας από το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, αποτελούν πρωτοφανή περιορισμό της δημοκρατικής διαδικασίας.
-η περιορισμένη πρόσβαση, κατά τόπο, κατά χρόνο και κατά αριθμό προσώπων, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης, στερεί από τη δημοκρατία τον έλεγχο της διαδικασίας και οδηγεί υποχρεωτικά σε ψήφο δια αντιπροσώπου.
-όσον αφορά το δικαίωμα επί της πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτό προσβάλλεται με την αντιγραφή και όχι με την γνώση. Ειδικότερα, για τα δημόσια έγγραφα, έγγραφα που συντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, κάθε αποκλεισμός από την πρόσβαση σε αυτά, προκαλεί ερωτηματικά.
-η απόπειρα εποπτείας της δραστηριότητας των εκπροσώπων του λαού, με τον μανδύα της «διαπίστευσης», στην άσκηση της υποχρέωσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί καταστρατήγηση των συνταγματικώς κατωχυρωμένων.
Τέλος, στην Δημοτική Αρχή, που ομολογεί αδυναμία άσκησης ουσιαστικής εξουσίας, αναθέτοντας σε τρίτους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου, θυμίζουμε ότι η απομάκρυνση από την αρχή της διαφάνειας, που πρέπει να διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αποτελεί ευθεία προσβολή της κοινοτικής νομοθεσίας και της εσωτερικής έννομης τάξης.