ioannina_limni-1

Απαντήσεις για τις συχνές απορίες για τα ακίνητα

Νέα

Τελειώνουν προθεσμίες για δηλώσεις, ρυθμίσεις, ενστάσεις, τακτοποιήσεις που αφορούν οικόπεδα, αγροτεμάχια, κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα.

Παράλληλα, η δρομολογούμενη ψήφιση νέων νομοσχεδίων ενεργοποιούν πρόστιμα και αλλάζουν τα δεδομένα τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα ακίνητα με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων ώστε να δοθούν διευκρινήσεις, για συχνές απορίες των ιδιοκτητών για τις προθεσμίες δηλώσεων αλλά και τα πρόστιμα για:
-τα ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ,
-το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ,
-τα ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
-τους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
-την «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ» (σε ορισμένες περιπτώσεις) της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

-Πότε λήγει η προθεσμία δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους;
Στις 30 Σεπτεμβρίου.

-Μπορώ να δηλώσω τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς να τα έχω τακτοποιήσει-νομιμοποιήσει;
NAI. Τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να δηλωθούν ακόμη κι αν είναι αυθαίρετα και δεν έχουν νομιμοποιηθεί ακόμη, ωστόσο μέχρι τέλη Σεπτέμβρη που λήγει ο σημερινός νόμος των αυθαιρέτων (Ν.4495/2017) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό, για να κάνει την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

-Αν δεν προλάβω να δηλώσω μέχρι 30 Σεπτεμβρίου τα τετραγωνικά, τι επίπτωση θα έχω;

Οι ιδιοκτήτες που δεν θα προλάβουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να τα δηλώσουν, θα χάσουν την ευκαιρία-απαλλαγή από την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών ΤΑΠ για την τελευταία δεκαετία. Δηλαδή αν τα δηλώσουν στο μέλλον θα πληρώσουν για τα επιπλέον τετραγωνικά εκτός από ΕΝΦΙΑ (που θα πλήρωναν ούτως ή άλλως) και επιπλέον τα δημοτικά τέλη.

-Αν δεν δηλώσω καθόλου τα αδήλωτα τετραγωνικά, θα το καταλάβει κανείς;

Δεδομένου ότι έρχεται η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΟΥ που θα είναι σαν «ακτινογραφία» διαμερισμάτων, σπιτιών, πολυκατοικιών, αναμένεται στο μέλλον ότι θα υπάρχει διασταύρωση στοιχείων. Επίσης για να γίνει οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη (γονική παροχή, αγοραπωλησία κλπ.) πρέπει τα τετραγωνικά του σπιτιού να είναι τακτοποιημένα και δηλωμένα. Δεν μεταβιβάζεται-δεν πωλείται τίποτα πλέον χωρίς ΒΕΒΑΙΩΣΗ του Ν.4495/2017 από μηχανικό που θα πιστοποιεί ότι είναι ίδια τα τ.μ της οικοδομικής άδειας με αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα.

-Θέλω να τακτοποιήσω τα αυθαίρετα αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, τι να κάνω;

Ο σημερινός νόμος δίνει τη δυνατότητα αφού πληρωθούν τα παράβολα να μπει σε ρύθμιση ο ιδιοκτήτης ακόμη και 100 δόσεων. Έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης αν πληρώσει αρχικά τα παράβολα (265 ευρώ) και την αμοιβή μηχανικού μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, να μπει σε 100 δόσεις. Ενδεικτικά για πρόστιμο 2000 ευρώ θα δίνει 20 ευρώ το μήνα.

-Αν δεν προλάβω να τακτοποιήσω το αυθαίρετο μου, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη τι γίνεται;

Για τις πολύ «βαριές περιπτώσεις» αυθαιρέτων (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5- παραβάσεις που υπερβαίνουν πάνω από το 40% τα μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος) λέγεται ότι είναι η τελευταία ευκαιρία και καταληκτική ημερομηνία τέλος Σεπτεμβρίου. Αν δεν τακτοποιηθούν, θα κατεδαφιστούν. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ο νόμος τακτοποίησης των αυθαιρέτων θα αλλάξει, αλλά θα συνεχιστεί να υφίσταται (αφού δίνει διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις πολλά έσοδα) ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τα πρόστιμα, οι εκπτώσεις σε εφάπαξ καταβολή και οι δόσεις να μην είναι τόσο ευνοϊκά, όσο με τον υπάρχοντα νόμο για τους ιδιοκτήτες.

-Οι δηλώσεις κτηματολογίου και η προσκόμιση δικαιολογητικών συνεχίζονται;

ΝΑΙ για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο. Είτε ηλεκτρονικά, είτε σε συνεννόηση με τα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία. Όσοι έχουν κάνει δήλωση, αλλά δεν έχουν πληρώσει τα παράβολα, να σπεύσουν να τα πληρώσουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δήλωση δεν θα φαίνεται καταχωρημένη. Όσοι επίσης έχουν κάνει δήλωση, αλλά δεν έχουν προσκομίσει και έχουν σε εκκρεμότητα συμβόλαια, αποδοχές κληρονομιάς, ένορκες βεβαιώσεις να τα προσκομίσουν. Τέλος όσοι έχουν κάνει δήλωση, αλλά δεν έχουν προσκομίσει τοπογραφικά διαγράμματα ή σκαριφήματα γεωεντοπισμού, να το κάνουν γιατί είναι απαραίτητος ο εντοπισμός.

-Πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανάρτηση του κτηματολογίου και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες;

Για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο αναμένεται από Οκτώβριο και μετά. Στην πρώτη ανάρτηση «ελέγχουμε, επιβεβαιώνουμε, διορθώνουμε». Οι ιδιοκτήτες θα θα ενημερωθούν για τυχόν πρόδηλα σφάλματα όπως π.χ επικαλύψεις στα γεωτεμάχια τους με άλλα, ή αν υπάρχουν διαφορές στα γεωμετρικά στοιχεία των γεωτεμαχίων τους (εμβαδό, σχήμα, θέση). Αν υπάρχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το μηχανικό τους και να προβούν σε διορθώσεις, ενστάσεις.

-Ποια θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν εγκαίρως την περιουσία τους στο κτηματολόγιο και πότε θα ενεργοποιηθούν;

Με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, από τέλος Οκτωβρίου, το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ και θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από το μέγεθος της καθυστέρησης. Η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

-Το αγροτεμάχιο μου, σύμφωνα με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών εμφανίζεται ως δασικό. Πότε μπορώ να υποβάλλω αντίρρηση για να αποχαρακτηριστεί; Ποια τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες;

Είκοσι πέντε ημέρες παράταση δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 20 Αυγούστου, και πλέον η νέα προθεσμία μετατέθηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου. Για πολλά κληροτεμάχια διανομών του Υπουργείου Γεωργίας αλλά και άλλες περιπτώσεις γεωτεμαχίων (που τέτοιες έχουμε πολλές στην Ήπειρο) που με τη σημερινή ανάρτηση των δασικών χαρτών “κακώς” εμφανίζονται δασικά, υποβάλλεται φάκελος αντίρρησης από αρμόδιο μηχανικό που περιλαμβάνει: τοπογραφικό διάγραμμα του γεωτεμαχίου σε ΕΓΣΑ 87 συσχετισμένο με τους δασικούς χάρτες, τίτλο ιδιοκτησίας, παλαιότερες αεροφωτογραφίες ή άλλα αποδεικτικά που πιστοποιούν το μη δασικό χαρακτήρα του γεωτεμαχίου.
Για όλα τα υπόλοιπα γεωτεμάχια που επίσης εμφανίζονται ως δασικά και δεν εμπίπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις των αντιρρήσεων που υποβάλλονται μέχρι 15 Σεπτέμβρη, αναμένεται μέχρι τέλους του έτους να ανοίξει πάλι η πλατφόρμα των αντιρρήσεων μιας και δρομολογείται συνολικά μια αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών.

-Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση; “Αχρηστεύονται” όσα αγροτεμάχια είναι κάτω από 4 στρέμματα;

Διετή διορία για έκδοση οικοδομικής άδειας δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων εμβαδού κάτω των 4 στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα, υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται δόμηση σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου οικισμών, εμβαδού 750 τ.μ, 1.200 τ.μ και 2.000 τ.μ. Με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», που είναι προγραμματισμένο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να καταργηθούν οι περισσότερες περιπτώσεις παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.