Ακριβά μου γαλακτοκομικά είδη…

Νέα

Είδη πολυτελείας… για το οικογενειακό τραπέζι γίνονται σιγά σιγά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με τις τιμές τους να έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση

Είδη πολυτελείας… για το οικογενειακό τραπέζι γίνονται σιγά σιγά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με τις τιμές τους να έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση τους τελευταίους μήνες, ενώ από Σεπτέμβριο αναμένεται νέα εκτίναξη τιμών, την ώρα που οι παραγωγικές μονάδες γάλακτος και τυροκομικές μονάδες κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω των ανατιμήσεων στα κόστη παραγωγής.

Οι ζωοτροφές σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγούν σε απόγνωση τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς κτηνοτρόφους και πολύ περισσότερο τους καταναλωτές που πλέον δεν βάζουν, αλλά βγάζουν από το καλάθι τα γαλακτοκομικά. Φέτα και γάλα που δεν έλειπαν από κανένα τραπέζι τώρα αγοράζονται με μέτρο καθώς οι τιμές πήραν… την ανηφόρα.

Ο Γιάννης Δεκόλης από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους πλην όλων των άλλων βλέπει μπροστά και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο καθώς πολλά κοπάδια οδηγούνται στα σφαγεία μιας και τα έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν και τα έσοδα είναι ανεπαρκή. Ο κλάδος φθίνει και τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται εκείνοι που ασχολούνται με την παραγωγή και πολύ περισσότερο αυτοί που έχουν κοπάδια ελευθέρας βοσκής.

«Είναι πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση για όλους. Και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές. Έχουν όλα ανέβει: ενέργεια, ζωοτροφές αλλά και συνολικά όλο το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και τίποτα δεν έχει μειωθεί. Την ίδια ώρα ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τον καταναλωτή. Είναι αδιέξοδο και πρέπει να βρεθεί λύση πριν μείνουμε χωρίς κοπάδια και χωρίς παραγωγή», τονίζει ο κ. Δεκόλης που ζητά αύξηση των ελέγχων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ