Προχωρούν τα έργα στο Κάστρο

Τοπικά

Τα «PLASMATA II» άνοιξαν δρόμο στη χρήση των στοών

Τα έργα στο Κάστρο των Ιωαννίνων εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και όλη η περιοχή μεταμορφώνεται. Η εικόνα σταδιακά αλλάζει.

Το Κάστρο, άλλωστε, αποτελεί ένα μνημείο- σύμβολο για την πόλη των Ιωαννίνων και συγχρόνως ένα συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Όλη αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη δυο μεγάλες εργολαβίες: μία που αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκηδών και τριών παράπλευρων δρόμων με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών και μία που αφορά την αποκατάσταση του Οθωμανικού λουτρού με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ρωτήθηκε για την πορεία των έργων στο Οθωμανικό Λουτρό που ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν εντελώς την εικόνα του επισκέπτη. Το μνημείο έχει αναδειχτεί και κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων διαβαίνουν το νέο καλντερίμι.

Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού (χαρακτηρισμένο ως μνημείο με το Π.Δ. 11-6-1925 είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία μέσα στο Φρούριο των Ιωαννίνων και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της ΒΑ Ακρόπολης και το συγκρότημα του Τζαμιού Ασλάν Πασά, (Μεντρεσσές, Εστία και Βιβλιοθήκη) που αποτελεί μια ενότητα διατηρητέων Οθωμανικών μνημείων με θρησκευτική, κοινωνική και εκπαιδευτική χρήση.

Το κτίριο, κατασκευασμένο στον 17ο αιώνα, έχει την συνήθη διάταξη λουτρών (χαμάμ) και σώζεται. Οι υπηρεσίες ανέλαβαν την αποκατάσταση που σύμφωνα με τις μελέτες μπορούσε να επιτευχθεί μορφολογικά σε σημαντικό βαθμό.

Οι εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασής , όταν ολοκληρωθούν θα το καταστήσουν ένα επισκέψιμο μνημείο που αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό τύπο των λουτρών με άρτιο και εποπτικό τρόπο, και εντάσσεται στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της ΒΑ Ακρόπολης για την δημιουργία Πολιτιστικού πάρκου.

Η κα Παπαδοπούλου εξήγησε ότι τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό ενώ σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το Οθωμανικό Λουτρό να λειτουργήσει με την αρχική του χρήση, σαν χαμάμ «δεν είναι κάτι που μπορώ να απαντήσω αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπάρχουν σκέψεις αλλά θα δούμε όταν το έργο ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Ο δρόμος που άνοιξαν τα «PLASMATA ΙΙ »

Η κα Παπαδοπούλου αφορμής δοθείσης ρωτήθηκε για την χρήση στοών του Κάστρου που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης «PLASMATA ΙΙ» από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός  προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών.  Η κα Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι οι χώροι αυτοί συντηρήθηκαν και καθαρίστηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.  Ο καθαρισμός και η συντήρηση των στοών που έγιναν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων έδωσαν νέες δυνατότητες χρήσης αυτών των χώρων.

Η κα Παπαδοπούλου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος εξήγησε ότι και στο μέλλον οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι  για όλους.

Την ίδια ώρα ρωτήθηκε και για τον καθαρισμό των τειχών του Κάστρου που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Η κα Παπαδοπούλου έκανε λόγο για μια παρέμβαση προγραμματισμένη που επαναλαμβάνεται χρονικά.\

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ