Θα γίνει ντοκιμαντέρ η «Επανάσταση του 1821 στο Συρράκο»

Τοπικά

Ένα ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του Συρράκου και μια δραματοποιημένη παρουσίαση, σε μορφή βίντεο, της ζωής και της δράσης του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη θα δημιουργήσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το έργο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων με τον γενικό τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στο Συρράκο της Ηπείρου» εντάχθηκε στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στην πρόσκληση για έργα και δράσεις στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και θα χρηματοδοτηθεί με 52.130,84 ευρώ (100%) για την υλοποίησή των τριών υποέργων που περιλαμβάνονται στην πρόταση. Την απόφαση ένταξης υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Το πρώτο υποέργο αφορά τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, στο οποίο, με βασικό άξονα την επανάσταση των Συρρακιωτών το 1821, θα εξεταστούν τόσο η δράση και λειτουργία του ιστορικού χωριού προεπαναστατικά, όσο και η μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται να αποτυπωθεί κινηματογραφικά η συνολική πορεία του Συρράκου, ιστορική, κοινωνική, οικονομική, και πολιτιστική, παίρνοντας ως αφετηρία το τεράστιας σημασίας γεγονός της Επανάστασης. 

Το δεύτερο υποέργο συνίσταται στη δημιουργία, σε ψηφιακή μορφή, μιας δραματοποιημένης παρουσίασης, διάρκειας περίπου 80 λεπτών, της ζωής και της δράσης του προεπαναστατικού ήρωα της περιοχής Πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη, με διαχρονική σύνδεση, σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, της εποχής και του τρόπου ζωής και δράσης του με πρόσωπα και καταστάσεις μέχρι το σήμερα. Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί και θα αποτυπωθεί η δράση του ήρωα Κατσαντώνη, με ιδιαίτερο τρόπο και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος είναι να καταγραφεί σε ψηφιακή μορφή (βίντεο) μια δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της δράσης του ήρωα, με στοιχεία θεατρικά και μουσικά, που θα συνδέουν διαχρονικά την εποχή δράσης του Κατσαντώνη μέχρι το σήμερα. 

Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου, που η πρότασή μας στην πρόσκληση του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για τα 200 χρόνια από το 1821 –η πρώτη που κατατέθηκε στη συγκεκριμένη πρόσκληση και η πρώτη που εγκρίθηκε– θα πάρει σύντομα τον δρόμο της υλοποίησης, δημιουργώντας δυο σημαντικά ντοκουμέντα για την ιστορία της περιοχής μας. Ευελπιστούμε ότι και οι υπόλοιπες πέντε προτάσεις, που έχουμε ήδη καταθέσει στο πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 8.700.000 ευρώ, θα λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη εκτέλεσης μιας σειράς σημαντικών έργων για την ανάπτυξη του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές.

 

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

 

Επιπλέον, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Τα οφέλη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σήμερα» διοργανώνει το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Κ.ΑΛ.Ο. περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η εκδήλωση, που απευθύνεται σε υφιστάμενους φορείς ΚΑΛΟ, εν δυνάμει επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Σκοπός της η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον θεσμό της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και η ενημέρωση για τις δράσεις και τις υπηρεσίες στήριξης που δύναται να παρέχει δωρεάν το Κέντρο Στήριξης, το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.