Στόχος η επιστροφή στη δημοκρατική διακυβέρνηση

Πολιτική

Ο συντονιστής Σάββας Δημητριάδης και ο αναπληρωτής συντονιστής, Πέτρος Παλάσχας μίλησαν για το πολιτικό εγχείρημα που θέλουν να φέρουν εις πέρας

Το πολιτικό της στίγμα για το επόμενο διάστημα παρουσίασε η νέα ηγεσία της νομαρχιακής επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ο συντονιστής Σάββας Δημητριάδης και ο αναπληρωτής συντονιστής, Πέτρος Παλάσχας μίλησαν για το πολιτικό εγχείρημα που θέλουν να φέρουν εις πέρας μετά το τέλος των εσωκομματικών διαδικασιών ενώ ξεκαθάρισαν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς» στέλνοντας ενωτικό μήνυμα.
Η νέα 27μελής Νομαρχιακή Επιτροπή έχει ήδη θέσει τους στόχους της τους οποίους και παρουσίασε ο κ. Δημητριάδης. Η νέα επιτροπή έχει επικεντρωθεί στο οργανωτικό και πολιτικό έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Σε πρακτικό, οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η λειτουργία των οργανώσεων με ενεργητική συμμετοχή των μελών, η διαμόρφωση και ο εμπλουτισμός θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες αλλά και η συνέχιση της διεύρυνσης και της συμπόρευσης με προοδευτικές δυνάμεις: «για να το υλοποιήσουμε επιτυχώς πρέπει να χτίσουμε ένα μαζικό ζωντανό κόμμα της Αριστεράς που θα είναι γειωμένο στην κοινωνία, με ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, στους χώρους δουλειάς και στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος. Οφείλουμε δυναμικά το επόμενο διάστημα να σταθούμε απέναντι στην ακραία και επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα. Μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο και να μην επιτρέψουμε το βάρος και αυτής της υγειονομικής κρίσης να συνεχίσουν να το πληρώνουν οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και η νέα γενιά. Ο στόχος είναι ένας, μια δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας για το καλό όλων μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.

Γόνιμη αντιπαράθεση

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες ο νέος συντονιστής είπε ότι «έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος γόνιμης αντιπαράθεσης, σε ενωτικό κλίμα» ενώ υποστήριξε πως «είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις και προτάσεις και τα μέλη εξέφρασαν την θέληση να συμμετέχουν και να ενεργοποιηθούν τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».

Ο κ. Δημητριάδης έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή κατάσταση της χώρας λέγοντας ότι βιώνει η κοινωνία μια δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και της κυβερνητικής πολιτικής. « Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετεί σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να προκρίνει τον διάλογο, με έναν άνευ προηγουμένου αυταρχισμό».
Από την πρώτη συνέντευξη δεν έλειπε η αναφορά στο γίγνεσθαι των πανεπιστημίων: «Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στο νόμο “Κεραμέως” ο οποίος εν μέσω πανδημίας και σε συνδυασμό με την καταστολή που επιβάλλεται από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε ολόκληρη την κοινωνία, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακούσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και ανοίξει το Πανεπιστήμιο με όρους δημοκρατίας και υγειονομικής ασφάλειας, προχωρώντας άμεσα στον εμβολιασμό όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα και σε συνεχείς ελέγχους (rapidtest) σε όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αντί να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές του ανάγκες, επιλέγει τον αυταρχισμό και την εμμονή στην εφαρμογή ενός άδικου και νόμου.

Μπορεί λοιπόν η τοπική μας κοινωνία να ανεχθεί την υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Ενός Πανεπιστημίου που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου. Σίγουρα όχι, πρέπει να προστατέψουμε το Πανεπιστήμιό μας σαν κόρη οφθαλμού» είπε.
Ο Πέτρος Παλάσχας επικεντρώθηκε στα διαδικαστικά των εκλογών. Όπως είπε τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αναφέρει το καταστατικό καθώς και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν (ποσοστό συμμετοχής 97%) τηρώντας τις διαδικασίες. Η σύσταση της νέας νομαρχιακής επιτροπής, όπως είπε ο κ. Παλάσχας απαρτίζεται από 27 μέλη: Τα νέα μέλη που προέρχονται από την διεύρυνση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Τα παλιά μέλη που εκλέγονται για πρώτη φορά στην νομαρχιακή επιτροπή αλλά βρίσκονται χρόνια στον χώρο και τέλος τα μέλη που ήταν και παλιότερα εκλεγμένοι και έχουν ξανασυμμετάσχει στα συλλογικά όργανα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή συντονιστή υπάρχουν δυο «σημαντικά πλεονεκτήματα» της νέας νομαρχιακής επιτροπής:
α)η μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των μελών. Επιλέχθηκαν νέοι άνθρωποι, φρέσκα μυαλά που έχουν διάθεση και όρεξη για δουλειά.
β) η μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση και επαγγελματική διασπορά. Άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο της υγείας, στην παιδεία, στον πολιτισμό, άνεργοι, καθηγητές φυσικής αγωγής, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, και ελεύθεροι επαγγελματίες. Και ειδικά, ελεύθεροι επαγγελματίες από κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Οι στόχοι που θέτουμε σαν νέα νομαρχιακή επιτροπή είναι: Πρώτος στόχος, η περαιτέρω διεύρυνση του κόμματος, παρά το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέραμε να τριπλασιάσουμε των αριθμό των μελών μας. Εδώ θα μου επιτρέψετε να απευθύνω ένα κάλεσμα στους νέους ανθρώπους και να τους πω ότι δυστυχώς χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας στις πολιτικές διαδικασίες , όπως είναι οι εκλογές, και η ενασχόληση μας με τα κοινά, δεν πρόκειται να πετύχουμε τους στόχους και τις επιδιώξεις που βάζουμε σαν νέα γενιά.
Δεύτερος στόχος είναι η συνεχή παρουσία μας παντού. Από τους χώρους δουλειάς μέχρι και σε όλες τις μάχες που δίνει η κοινωνία καθημερινά.

Τρίτος στόχος είναι η εκλογική μας ετοιμότητα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανά πάσα στιγμή. Στόχος των εκλογών –εκτός από την νίκη μας σε εθνικό επίπεδο – είναι η αύξηση του ποσοστού καθώς και η πρώτη θέση στο νομό μας» κατέληξε ο κ. Παλάσχας.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς!»

Ερωτηθέντες για τα στελέχη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν αλλά και για εάν υπάρχουν φωνές που δεν βοηθούν στην ενότητα τόσο ο κ. Δημητριάδης, όσο και ο κ. Παλάσχας, υποστήριξαν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς» υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα και στελέχη που δεν εκλέχτηκαν στη νομαρχιακή επιτροπή, θα αξιοποιηθούν» ενώ ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις της ενότητας».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ