Πληθαίνουν τα «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης»

Τοπικά

Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πριν από μερικές, στο οποίο μετέχει και ο δήμος Ιωαννιτών. Στόχος, που μάλλον είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, είναι να αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά ανακύκλωσης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών», με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία.
Στους πολίτες δίνεται και οικονομικό κίνητρο καθώς θα υπάρχει ανταποδοτικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης». Στα Γιάννενα ο στόχος είναι να λειτουργούν συνολικά, μαζί με τα σημερινά, δεκαπέντε τέτοια σημεία.
Ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος και για θέματα ανακύκλωσης κ. Βαγγέλης Πήχας σημείωσε ότι «για την προώθηση του προγράμματος θα γίνει μια σχετική ενημερωτική καμπάνια ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε αυτή την σημαντική διαδικασία καθώς τα οφέλη είναι πολλά και αναλύονται σε μείωση των τελών» είπε, ο κ. Πήχας υπογραμμίζοντας ότι «θα δοθεί έμφαση στα σχολεία καθώς οι μαθητές μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ανακύκλωσης και να μεταβιβάσουν το μήνυμα αυτό και στην οικογένειά τους».
Ο κ. Πήχας υπογράμμισε ότι στα Γιάννενα σημαντική είναι η δράση της Μητρόπολης καθώς ήδη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ανακύκλωση και συνεχίζει ενώ πρόσφατα πήρε δύο βραβεία Guinness», υπογραμμίζοντας την συνεργασία που υπάρχει με τον Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμο.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ