Άγνωστο το μέλλον των έργων του «Φιλόδημου»

Νέα

«Στον αέρα» μένουν εκατοντάδες έργα -από μεγάλα αντιπλημμυρικά έως μικρότερα διαφόρων ειδών- που έχουν δρομολογήσει οι δήμοι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα εξήγγειλε με ψέματα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετικούς πόρους.
Οι καταγγελίες που εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκάλεσαν ανησυχία στους δημάρχους και την οργισμένη ανταπάντηση των πρώην υπουργών Εσωτερικών και «πατέρων» του «Φιλόδημου» Αλέξη Χαρίτση και Πάνου Σκουρλέτη.
Τους δημάρχους καθησύχασε ο ίδιος ο υπουργός, αναφέροντας ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν τα περισσότερα από τα έργα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο νέο πρόγραμμα έργων 2020-2023.
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:
-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ
-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ
-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.
Ειδικά όμως για την περίπτωση «μεταφοράς» των έργων αυτών στα ΠΕΠ των Περιφερειών εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή αντίθετη άποψη και σοβαρές επιφυλάξεις, όπως αυτές που εξέφρασε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αλ. Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως οι προδιαγραφές που απαιτεί το ΕΣΠΑ για τα έργα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτές του Φιλόδημου, επομένως προκύπτει σοβαρό ζήτημα για το αν μπορούν κάποια από τα έργα αυτά να μεταφερθούν.
«Η διαχειριστική αρχή μας έστειλε έναν κατάλογο έργων από το Φιλόδημο και από το ΠΔΕ ώστε να δούμε εάν υπάρχουν κάποια που μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ ή στα τομεακά των υπουργείων. Το θέμα είναι ότι αυτά που ίσως μπορούν να μεταφερθούν στο ΠΕΠ και να υλοποιηθούν είναι μόνο κάποια έργα ύδρευσης με προδιαγραφές.
Διαφορετικά, ως μόνη λύση βλέπουμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με δανειοδότηση 25 ετών και τόκο 1%», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Το ενδεχόμενο πάντως της αξιοποίησης του Ταμείου Παρακαταθηκών αναφέρθηκε και από τον υπουργό, που τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπορέσει να πείσει το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι υπάρχει η δυνατότητα ωρίμανσης των έργων με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα.