Στα μαχαίρια για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ

Τοπικά

Μια σειρά σκληρών ανακοινώσεων αντάλλαξαν την Παρασκευή η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» και η Δημοτική Αρχή, με αφορμή την παράσταση «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασκαλιά της Λευτεριάς», που προγραμματίζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για το καλοκαίρι και με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τις 40.000 ευρώ και προωθήθηκε με απευθείας ανάθεση αντί να περάσει πρώτα από το διοικητικό συμβούλιο. 

«Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε από τη Διαύγεια για την απόφαση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, να εγκρίνει την χρηματοδότηση της παραγωγής του έργου «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασκαλιά της Λευτεριάς» του γνωστού Ηπειρώτη Χ. Χρηστοβασίλη, με προϋπολογισμό 42.480,34 ευρώ.

Η απόφαση αυτή ως συνέχεια πρότασης της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία συστήθηκε με απόφαση (5-2-2021, θέμα 8) του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ δεν έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ. του θεάτρου ως όφειλε.

Είναι ξεκάθαρο πως η Επιτροπή αυτή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ δεν νοείται να λαμβάνει η Πρόεδρος αποφάσεις για απ’ ευθείας αναθέσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές ανέρχονται σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ.

Αναρωτιόμαστε από πού προβλέπεται αυτή η διαδικασία, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί απαξιώθηκε με αυτόν τον τρόπο το Διοικητικό Συμβούλιο;

Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΔΗΠΕΘΕ ως ένας επίσημος φορέας Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, οφείλει να διοικείται με γνώμονα τη διαφάνεια.

Ειδικά η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, πως εκπροσωπώντας έναν τέτοιο Φορέα όφειλε να λειτουργεί ενωτικά, σεβόμενη τα θεσμικά όργανα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή που στάλθηκε από τη Βασιλική Μέγα και την Αλεξάνδρα Μπέγκα, της παράταξης «Ενότητα Πολιτών». 

 

«Να αναληφθούν οι πολίτικες ευθύνες»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου, που ζητά ακόμη να αναληφθούν οι πολίτικες ευθύνες. 

«…ενημερωθήκαμε από τη Διαύγεια για ακόμα μια απευθείας ανάθεση από την πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων κ. Κωτσαντή για την παράσταση “Από γιορτή σε γιορτή-Η Πασκαλιά της λευτεριάς”. Μια παράσταση με προϋπολογισμό 40.000,00 ευρώ που πρόκειται να γίνει φέτος το καλοκαίρι.

Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε καμία ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έδρασε χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς έγκριση του προϋπολογισμού, χωρίς εισήγηση καλλιτεχνικού/ής διευθυντή/ντριας και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινωθεί ο/η νέος/νέα καλλιτεχνικός/ή διευθυντής/τρια. Η παραπάνω ενέργεια θέτει προ τετελεσμένων τόσο τον/την νέο/α καλλιτεχνικό/ή διευθυντή/ντρια, όπως και όλους/ες τους καλλιτέχνες των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. 

 

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής 

 

Για συκοφαντία κάνει λόγο από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας πως το ΔΣ με ομόφωνη απόφασή του εξουσιοδότησε την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ να υπογράψει τα σχετικά με το απαιτούμενο θέμα έγγραφα και συμβάσεις.

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε προχωρήσει στην συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με αντικείμενο την επιλογή προτάσεων για δράσεις και παραστάσεις σχετικές με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Η Επιτροπή αποφάσισε και ενέκρινε την πρόταση με τίτλο «Από γιορτή σε γιορτή: η Πασχαλιά της Λευτεριάς» ενώ σε επόμενη συνεδρίασή της, όπως τονίζει στο σχετικό πρακτικό, θα εξεταστούν και άλλες προτάσεις ώστε ορισμένες να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. 

Το ΔΣ με ομόφωνη απόφαση του εξουσιοδότησε την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ να υπογράψει τα σχετικά με το απαιτούμενο θέμα έγγραφα και συμβάσεις.

Με βάση αυτά τα πραγματικά γεγονότα, γεννά ερωτήματα η επίθεση που εξαπολύει στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στην Δημοτική Αρχή, μέρος των καλλιτεχνών της πόλης που αντιπροσωπεύει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου.

Είναι απολύτως κατανοητές οι δυσκολίες που διέρχεται ο καλλιτεχνικός χώρος εξ αιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Όμως αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν ούτε με ψεύδη, ούτε με επιθέσεις, ούτε με πολιτικούς εκβιασμούς.

Η Δημοτική Αρχή και το ΔΗΠΕΘΕ είναι ανοιχτά σε συνεργασίες, έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση οι συκοφαντίες που εξαπολύουν για μία ακόμη φορά αποτελούν ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν θα ακολουθήσει», υπογραμμίζεται στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής. 

 

«Ψεύδη, ανακρίβειες και αοριστολογίες»

 

Στην απάντηση της Δημοτικής ανταπάντησε η Ένωση Καλλιτεχνών με μια σειρά επιχειρημάτων, υποστηρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή διακινεί «ψεύδη, ανακρίβειες και αοριστολογίες». 

Μεταξύ άλλων η ΕΚΗ τονίζει:

«Δεν απαντά στην καταγγελία ότι η νέα ανάθεση ποσού 40.000 δεν έγινε μετά από απόφαση του ΔΣ αλλά απευθείας από την πρόεδρο κα Κωτσαντή. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι απόφαση νομιμοποιείται από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. 

Δεν απαντά αν υπήρξε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης το οποίο ισχυρίζεται ψευδώς ότι στηρίζει. Δεν απαντά στην καταγγελία ότι δεν υπήρξε έγκριση του προϋπολογισμού εκ μέρους του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ για την κατάπτυστη ανάθεση του έργου.

Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η πρόεδρος είχε δικαίωμα να υπογράψει συμβάσεις ανάθεσης για παραγωγή που αποφάσισε η επιτροπή και ότι όλα έγιναν καλώς. Παρόλα αυτά , δύο ώρες μετά, ορίζει εκτάκτως συνεδρίαση για σύγκλιση ΔΣ την Μεγάλη Τρίτη και εκτός από την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή προσθέτει εκ των υστέρων σαν θέμα την «έγκριση από το ΔΣ της πρότασης της 3μελούς επιτροπής και την επικύρωση των καταρτισθέντων συμβάσεων». Είχε τελικά δικαίωμα η πρόεδρος να υπογράψει συμβάσεις και να προχωρήσει σε αναθέσεις ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Αν είχε, γιατί έρχεται το θέμα στο ΔΣ εκ των υστέρων; Η ερώτηση είναι ρητορική και αρμόδια είναι να απαντήσουν τα δικαστήρια τα οποία η Δημοτική Αρχή βάζει στο κάδρο μιλώντας για «συκοφαντίες» εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών». 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ