Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Τοπικά

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες, έως και τη Δευτέρα του Πάσχα παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την Covid, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίτερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα θα ισχύουν για τις εκκλησίες, τις υπερτοπικές μετακινήσεις (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 3) και τη λειτουργία της εστίασης. 

 

Η εστίαση

 

Ξεκινάει στις 3 Μαΐου η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο (ΚΑΔ 56.30.10.03), υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο (ΒΑΔ 56.30.10.14)

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, και μόνο καθήμενοι πελάτες.

Επίσης, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

 

Ανοίγουν τα Κέντρα Αισθητικής 

 

Από σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια.

Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και επίσης, από σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

O γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ανακοίνωσε συγκεκριμένα:

-Η λειτουργία εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών

Από το Σάββατο 24/4 με click away και click inside. Για τη μετάβαση μήνυμα στο 13032 που ισχύει για 3 ώρες και αποδεικτικό ραντεβού. Το ωράριο είναι από 7:00 πμ. Έως 8:30 μ.μ. προαιρετικά τις καθημερινές με εξαίρεση την Μ.Παρασκευή που το ωράριο θα είναι από τη 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ. και το Μ.Σάββατο από 7:00 πμ. έως 6:00 μ.μ

Είναι υποχρεωτική η χρήση self test από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καταναλωτών εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. Στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ο μέγιστος αριθμός είναι 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. Υποχρεωτική η απόσταση 2 μέτρων σε χώρους αναμονής. Απαγορεύεται εντός των mall και των εκπτωτικών κέντρων η λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των take away.

-Λειτουργία κέντρων αισθητικής: 

Επαναλειτουργούν από το Σάββατο 24/4. Υποχρεωτικό το self test δυο φορές την εβδομάδα. Το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος. Η απόσταση των θέσεων εργασίας είναι τα 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κατάλογο ραντεβού. Μάσκα θα έχουν τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες. Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα.

 

Βγαίνουμε από το «βαθύ κόκκινο» 

 

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «πέφτουν» στο βαθύ κόκκινο επίπεδο-πολύ αυξημένου κινδύνου οι εξής περιοχές: Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Ρεθύμνου, Π.Ε. Αργολίδας, δήμος Κισσάμου Χανίων.

Αντιθέτως, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας τους, βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο κι «ανεβαίνουν» στο κόκκινο επίπεδο-αυξημένου κινδύνου οι: Χίος, δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων, δήμος Ερέτριας Εύβοιας, Βέροιας

Λαμιέων και Ρόδου.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε εκ νέου την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων τα επόμενα 24ωρα. Κατανοούμε τη δυσκολία, δεδομένης της κούρασης, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα, να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να υλοποιήσουμε τον «οδικό χάρτη», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Με σύμμαχό μας και το εμβόλιο, μπορούμε να τα καταφέρουμε, τώρα που διανύουμε την τελευταία φάση των περιορισμών, είπε ο υφυπουργός. 

 

Τα κρούσματα

 

Στο μεταξύ, νέα μείωση, τρίτη διαδοχική, σημειώθηκε στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωναϊό, καθώς την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 819 άνθρωποι. Παράλληλα, 76 έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 9.864. Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν έπειτα από 63.048 τεστ, είναι 2.754. Τέλος, έγιναν 456 εισαγωγές και δόθηκαν 505 εξιτήρια. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.754, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ως προς την κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 1.355 από τα 2.754 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 343 κρούσματα. Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 2 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας, 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας και 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ