Στα «χαρτιά» ακόμα η ΥΠΕ με έδρα τα Γιάννενα

Τοπικά

Σύγχυση προκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αφορούσε ίδρυση νέας Υγειονομικής Περιφέρειας με έδρα τα Ιωάννινα.
Η τροπολογία, όμως, αφορά την επικαιροποίηση ενός θεωρητικού σχεδιασμού που αφορά τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας και δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Η 6η ΥΠΕ όπως και οι υπόλοιπες μένουν ως έχουν και στο επίπεδο της δομής και σε αυτό της λειτουργίας και έτσι η Ήπειρος και οι δικές της δομές υγείας εξακολουθούν να ανήκουν διοικητικά στην 6η ΥΠΕ, με έδρα την Πάτρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο σχεδιασμός του υπ. Υγείας δεδομένων και των προβλημάτων και το όχι και τόσο λειτουργικό μοντέλο διοίκησης σε μία τεράστια υγειονομική περιφέρεια, είναι όντως η σύσταση επτά Υγειονομικών Περιφερειών, τα γεωγραφικό όρια των οποίων ταυτίζονται με τα όρια των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Έτσι, όταν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, η 3η ΥΠΕ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας θα αναφέρεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και θα περιλαμβάνει τους νομούς της Ηπείρου και τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, με έδρα τα Ιωάννινα.
Η ίδια αναφορά προϋπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια στις εισηγητικές εκθέσεις του Υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αν και κάτι τέτοιο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο.
Η περσινή αναφορά μάλιστα έθετε ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της απόφασης την 1η Ιουλίου του 2019, ενώ η ισχύς της νέας διάταξης αναφέρεται για τις 31/12 του 2020.
Σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης τόνισε, ότι είναι επιτακτική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο ευέλικτο και αντιπροσωπευτικό μοντέλο διοίκησης για τα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας σε μία μικρότερη γεωγραφική Περιφέρεια, από τη σημερινή της 6ης ΥΠΕ, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 35 νοσοκομείων.
Όταν το μοντέλο αυτό υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, τότε θα αποκατασταθεί και μία διαχρονική αδικία για το ΠΓΝΙ, λόγω της κατανομής της ετήσιας χρηματοδότησης για συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, τη στιγμή όμως που εδώ και πολλά χρόνια, το νοσοκομείο απευθύνεται και καλύπτει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες πληθυσμού, εκτός της γεωγραφικής περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ.