Φειδωλός και συγκρατημένος ο Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

Τοπικά

Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του υπ. Τουρισμού, Κων. Λούλη.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν όλους όσοι έφταναν στην περιοχή της Ηπείρου.

«Κάποιοι παρεξηγήθηκαν», είπε ο κ. Καχριμάνης, λέγοντας ότι αυτές οι ενέργειες βοήθησαν να περάσουμε πιο ανώδυνα αυτή την περίοδο. «Σήμερα, όμως, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη κατάσταση, αυτή της επανεκκίνησης. Καθαρίζουμε τις παραλίες μας και κάνουμε διάφορες ενέργειες, ενώ έχουμε συνεννοηθεί για τα σεμινάρια που αφορούν τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό. Επίσης, όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση και θεωρούμε ότι στην Κακαβιά, τη Μέρτζιανη, αλλά και στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ο κόσμος που θα έρθει πρέπει να ελεγχθεί. Έτσι, νομίζω ότι θα προστατεύσουμε όσους φτάνουν στην περιοχή μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θέλουμε έναν ειδικό θάλαμο για θερμομέτρηση. Το Μονολίθι είναι η πιο ασφαλής περιοχή για κολύμπι, αλλά αυτό αυξάνει τις ευθύνες μας», είπε, ευχαριστώντας τον κ. Λούλη για την προσφορά στο γεφύρι της Πλάκας.

 

Με τη σειρά του ο κ. Λούλης ξεκίνησε να μιλά κάνοντας αναφορά στην καταγωγή του από την Ήπειρο.

«Αισθάνομαι ξεχωριστή συγκίνηση, γιατί εκπροσωπώ μια θέση και ήθελα να έρθω στη γενέτειρα μου, στα Γιάννενα. Είμαστε Γιαννιώτες, έλεγε ο πατέρας μου. Το ίδιο λέει και ο γιος μου και είμαι ευτυχής, γιατί βρίσκομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, όπως ο κ. περιφερειάρχης. Είναι πρότυπο ο περιφερειάρχης και ο τόπος έχει κερδίσει πολλά από αυτόν».

Αναφορά έκανε και στο δήμαρχο, Μ. Ελισάφ, λέγοντας ότι ήθελε πολύ να τον γνωρίσει.

«Ειλικρινά η όλη πορεία σας στην ιατρική φαίνεται και από τον σπουδαίο τίτλο που σας έχουν δώσει, σας χαρακτηρίζουν γιατρό της αγάπης», είπε ο κ. Λούλης. Δεν είμαι προφήτης για να σας πω αν αυτή η χρονιά θα συνεχιστεί έτσι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τόσες ομορφιές, ένας προορισμός απίστευτος. Είναι μια χώρα καλλονή που δεν χρειάζεται να τη σπρώξεις σαν άλλες χώρες, που είναι να τις λυπάσαι, σαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπότε δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα, παρά μόνο συντονισμό και συνεννόηση γιατί υπάρχουν κενά. Αυτά τα κενά πρέπει να βελτιώσουμε, γιατί μη ξεχνάτε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει το Υπουργείο Υγείας».

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου, αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και ειδικά για την Ιόνια οδό.

«Αυτό που συνέβη μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από τον εσωτερικό τουρισμό. Είναι μια όμορφη περιοχή η Ήπειρος και προσδοκούμε στον τουρισμό από περιοχές όπως το Ισραήλ και η Κύπρος»

Ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκε σε όλα όσα μπορούν και πρέπει να γίνουν για να προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Σεπτέμβριο,ς όπου αναμένονται πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και συνέδρια. Αν αυτά απαγορευτούν θα έχουμε πολλά προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελισάφ.

Οι κ.κ. Σουρέλης και Ζαρκάδας, από την Ένωση Ξενοδόχων, αναφέρθηκαν σε όλα όσα πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε να προχωρήσουν τα θέματα του τουρισμού. Ζήτησαν μια σειρά από εργαλεία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι δύσκολες οι συνθήκες και πρέπει να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις.

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Πραγματικά πρέπει να έχουμε μια αισιοδοξία. Θα χάσουμε μια περίοδο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι η Ελλάδα έχει τόσα καλά. Είμαστε μια φτωχή χώρα, όπου όλοι ζητούν να αποζημιωθεί ο ένας. Δυστυχώς, κάποιοι έδιναν τέτοιες υποσχέσεις», είπε, δίνοντας πολλά παραδείγματα, «ότι χρωσταμε πολλά χρήματα, ζητώντας να είμαστε φειδωλοί στα αιτήματα μας. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο κ. Λούλης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ