Σε έξαρση η εποχική γρίπη

Τοπικά

Στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν παιδιά με συμπτώματα γρίπης τα οποία μετά την παρακολούθηση έλαβαν εξιτήριο χωρίς, ευτυχώς, καμία επιπλοκή στην υγεία τους!
Η ανησυχία, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, είναι έκδηλη καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που νοσούν ενώ πολλοί εξ΄αυτών έχουν ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νίκος Χαλιάσος αναφέρεται στην εποχική γρίπη και καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων και να απευθύνονται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στον γιατρό προκειμένου να εξεταστεί το παιδί και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
«Εμείς νοσηλεύσαμε παιδιά με συμπτώματα στην Παιδιατρική Κλινική τα οποία έλαβαν εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και προσοχή ειδικά αυτή την περίοδο που η γρίπη είναι σε έξαρση» αναφέρει ο κ. Χαλιάσος.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται επίσης στον καλό αερισμό των χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα όπως οι σχολικές αίθουσες ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στο σωστό καθαρισμό των χεριών αλλά και στη διατροφή που μπορεί να ενισχυθεί με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη c.

Εμβολιαστείτε!

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα: η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο, η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ