Ξεχωριστές δηλώσεις ζευγαριών αλλά με… έλεγχο

Οικονομία

Τα ζευγάρια έχουν προθεσμία έως και τις 28 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν εάν τελικά θα υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Μέχρι τώρα τουλάχιστον 4.000 φορολογούμενοι έχουν γνωστοποιήσει ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση από τους συζύγους τους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι σύζυγοι που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση θα το γνωστοποιήσουν στην Εφορία.
Έτσι, το δικό του ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβει εφέτος κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα από το εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.
Ο κάθε σύζυγος δηλαδή θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί, ενώ αν για έναν από τους δύο προκύπτει επιστροφή φόρου, θα τη λαμβάνει χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.
Ο πρόεδρος των Λογιστών- Φοροτεχνικών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση να κοιτάξουν με προσοχή όλες τις παραμέτρους καθώς όπως λέει «κρύβονται παγίδες» στην ξεχωριστή δήλωση και χρειάζεται προσοχή πριν ληφθεί η σχετική απόφαση.

Έρχεται η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης θα γίνει την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως η πρώτη φάση θα αφορά όσους έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Επίδομα θέρμανσης χορηγείται για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης σε άγαμους (για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα) και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες (για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα).
Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την 31η Μαΐου 2019, ωστόσο οι αιτήσεις που έχουν γίνει από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης «κλείνει» στις 30 Απριλίου 2019.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ