Ανησυχία για τα κρούσματα σε δομές

Τοπικά

Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων, παρά την αποκλιμάκωση στην υπόλοιπη Ήπειρο, αν και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα μεγάλη διασπορά στην περιοχή, με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα διαγνωστικά τεστ, ενώ ξεκίνησε και η εφαρμογή των self test σε αρκετούς κλάδους. 

Παρά ταύτα, υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά σε ορισμένες δομές όπως το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε εργαζόμενους αλλά και σε έναν κρατούμενο, στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά, όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 60 σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως και στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη, όπου μετά τα πέντε κρούσματα που εντοπίστηκαν την Πέμπτη, χθες εντοπίστηκαν τρία ακόμη σε νέα δειγματοληψία από τον ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση αυτή έχει κινητοποιήσει και τις τοπικές αρχές με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ να επαναλαμβάνει πως τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων. «Ευτυχώς, δεν έχουμε κάποιο άλμα στα κρούσματα, όπως αυτά που καταγράφονται σε άλλες επαρχιακές πόλεις και αστικά κέντρα. Υπάρχουν κρούσματα στις φυλακές, στις Εστίες του πανεπιστημίου και στη δομή στον Κατσικά. Από εκεί και ύστερα καταγράφονται κρούσματα και στην κοινότητα, ευτυχώς όμως σε νέους, που είναι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί», ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του τόνισε, ότι μέσω των ιχνηλατήσεων, αποδεικνύεται ότι κάποιοι δε σέβονται ούτε τους εαυτούς τους, ούτε και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. «Όλοι είμαστε κουρασμένοι από αυτήν την κατάσταση, όμως η ελπίδα δεν είναι μακριά, αλλά είναι εδώ. Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους κοντινούς μας, κάτι που δυστυχώς φαίνεται, ότι δεν το κάνουν όλοι. Δε γίνεται σε μία τέτοια περίοδο να έχουμε πάρτι στην Εστία του πανεπιστημίου και να κάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Λίγα τα θετικά κρούσματα στα rapid 

 

Στο μεταξύ, 17 κρούσματα σε σύνολο 1.065 rapid test που πραγματοποιήθηκαν από χθες το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στην ΠΕ Ιωαννίνων κατέγραψαν οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά, στην κεντρική πλατεία σε 639 test προέκυψαν 12 θετικά. Επίσης, στην κεντρική πλατεία, στο δεύτερο κοντέινερ, για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο έγιναν 59 test, χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό.

Στο αρχοντικό Πυρσινέλλα σε 164 test προέκυψαν 2 θετικά. Στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου έγιναν 38 test, που ήταν όλα αρνητικά και τέλος στην Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ελήφθησαν 149 δείγματα και προέκυψαν 3 ακόμη θετικά.