«οδός αβέρωφ, κόσμημα, γιάννινα» στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος»

Τοπικά

Προσπάθεια ανάδειξης μίας τοπικής και όχι μόνο κληρονομιάς

Μοναδικά εκθέματα που παρέμεναν μέχρι πρότινος στις αποθήκες του Λαογραφικού Μουσείου «Κων. Φρόντζος», και τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή της φιλοτέχνησης κοσμημάτων στα Ιωάννινα, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο επισκέπτης της έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η ΕΗΜ με την καθοριστική συμβολή της Εφόρου Πολιτιστικών Θεμάτων, Καθηγήτριας Αικατερίνης Λιάμπη στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου παρουσιάζει μοναδικά αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Μέσα από την έκθεση αυτή, όπως ανέφερε η κα Λιάμπη μιλώντας στο ITV, γίνεται μία προσπάθεια ανάδειξης μίας τοπικής και όχι μόνο κληρονομιάς, που άντεξε μέσα στους αιώνες, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, έχοντας ως επίκεντρο μετά το 1880 και την πυρπόληση της πόλης, την οδό «Καμάρες», που μετονομάστηκε μετά την απελευθέρωση το 1913 σε οδό Αβέρωφ, που παραμένει μέχρι σήμερα.

Η κα Λιάμπη μίλησε ακόμη για την ιστορική διαδρομή της σχέσης του ανθρώπου με το κόσμημα από τα αρχαϊκά χρόνια, για τη σταδιακή ενασχόληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχή με το ασήμι και τη σύνδεση αυτών με την ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων.

Το ωράριο λειτουργίας από 1η Μαρτίου

Το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» (Μιχαήλ Αγγέλου 42) θα λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2022 με νέο ωράριο:

Δευτέρα έως και Παρασκευή: 9.00 – 15.30

Σάββατο: 9.00 – 14.30

Κυριακή: Κλειστά

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ