Απελευθερώθηκε στην Παμβώτιδα ο πιστός κύκνος της Καστοριάς

Τοπικά

Στη λίμνη των Ιωαννίνων ο θλιμμένος κύκνος της Καστοριάς

Στα νερά της Παμβώτιδας πλέει από το πρωί, ένας νεαρός αρσενικός κύκνος που μεταφέρθηκε από τη λίμνη της Καστοριάς, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε χάσει το ταίρι του. Μία ιστορία που συγκίνησε τους πολίτες της Καστοριάς και όχι μόνο, τις προηγούμενες ημέρες, είχε τραγικό τέλος για τον θηλυκό κύκνο που έχασε τη ζωή του μετά από επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά.

Κατά τη διάρκεια της φροντίδας που δέχθηκε από κτηνιάτρους στο Κέντρο Περίθαλψης Ζώων του δήμου Καστοριάς, ο αρσενικός κύκνος βρισκόταν δίπλα του, ενώ ακόμη κι όταν πέθανε το ταίρι του, δεν εγκατέλειψε το χώρο. Ο κίνδυνος όμως που διέτρεχε να χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο ήταν υπαρκτός και έτσι μέσα από επικοινωνία των δύο δήμων Καστοριάς και Ιωαννιτών αντίστοιχα, ο κύκνος έφτασε το πρωί της Κυριακής στην Παμβώτιδα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, αφέθηκε ελεύθερος στα νερά της λίμνης, όπου βρισκόταν άλλοι τέσσερις κύκνοι, που αμέσως ξεκίνησαν τις αναγνωριστικές επαφές, για τον ξένο εισβολέα στη δική τους χωρική επικράτεια. Ένας άλλος αρσενικός κύκνος, μάλιστα, τον πλησίασε με απειλητικές διαθέσεις, ανοίγοντας τα φτερά του, θέλοντας να δείξει στον απρόσκλητο επισκέπτη, ποιος είναι το… αφεντικό.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το Κέντρο Περίθαλψης του δήμου Καστοριάς αναφέρθηκε στο χρονικό που συνοδεύει τον κύκνο και στάθηκε στην συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση του δήμου Ιωαννιτών όπως και των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης.

Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Βασίλης Βλέτσας που μίλησε και αυτός για την συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο δήμων, ώστε να φτάσει το νεαρό πτηνό στην Παμβώτιδα και να απελευθερωθεί.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ