Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – «Τα ισόβια είναι η ανώτερη ποινή για την ανθρωποκτονία»

Τοπικά

Ρωτήθηκε για τις ποινές για να απαντήσει ότι από το Νοέμβριο του 2021, με την τροποποίηση του κώδικα ποινικής δικονομίας υπήρξε αυστηροποίηση των ποινών

Η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα συγκλονίζει το πανελλήνιο. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν θλίψη, πόνο, οργή για τον άδικο θάνατο της 9χρονης μικρής από τα χέρια της μητέρας της…

Η 33χρονη κατηγορούμενη βρίσκεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί. Της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες των στοιχείων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας, που απεβίωσαν τον Απρίλιο του 2019 και τον Μάρτιο του 2021.

Τα ισόβια….

Για ακόμη μια φορά διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για τις πραγματικές ποινές σε δράστες τόσο ειδεχθών εγκλημάτων. Δεν είναι άλλωστε  η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για τα ισόβια και την διάρκειά τους. Πόσο ισόβια είναι τελικά τα ισόβια;

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε ρωτήθηκε για τις ποινές για να απαντήσει ότι από το Νοέμβριο του 2021, με την τροποποίηση του κώδικα ποινικής δικονομίας υπήρξε αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή αδικήματα, ενδεικτικά για ανθρωποκτονία, ληστεία μετά φόνου, ομαδικό βιασμό και βιασμό ανηλίκου, όπου η ποινή είναι αποκλειστικά η ισόβια κάθειρξη. «Η ανθρωποκτονία πλέον τιμωρείται αποκλειστικά και μόνο με ισόβια κάθειρξη με τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι το ανώτατο πλαίσιο ποινής που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή η προστασία της ανηλικότητας μαζί με όλες τις υπόλοιπες δράσεις που λαμβάνουμε, είναι απόλυτη προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν και αφορούν την υπό όρων απόλυση αλλά και το χρονικό διάστημα που παραμένει κανείς εντός σωφρονιστικών καταστημάτων λέγοντας ότι έχει αυξηθεί.

«Υπήρξε μια αλλαγή στο πλαίσιο της υπό όρους απόλυσης, ώστε να προσαρμοστεί ο χρόνος που κάποιος παραμένει στα σωφρονιστικά καταστήματα. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και θέλω να το τονίσω αυτό, σε θέματα προστασίας της ανηλικότητας, όλα τα αδικήματα που αφορούν ανηλίκους πλέον τιμωρούνται σε αυστηρότερο πλαίσιο ενώ έχουν αλλάξει τα όρια της παραγραφής. Υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη και δίνουμε έτσι ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία, ότι η βία και τα φαινόμενα αυτών των ειδεχθών αδικημάτων τιμωρούνται πλέον με αυστηρότερο τρόπο. Παρέχεται στη Δικαιοσύνη ένα πιο άρτιο οπλοστάσιο για να αντιμετωπίζει δικαστικά αυτά τα φαινόμενα, επεσήμανε ο κ. Κώτσηρας.

Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης

Τέλος,  ερωτηθείς για τις εικόνες του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης στην Πάτρα απάντησε ότι  την κάθε υπόθεση την κρίνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και προφανές σε ένα κράτος το οποίο λειτουργεί θεσμικά, η ελληνική δικαιοσύνη όπως και όλες οι αρχές πράττουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους αυτά που ορίζει το Σύνταγμα και ο Νόμος «αναμένουμε όλοι τα πορίσματα και τις αποφάσεις οι οποίες είναι πάντα σεβαστές», σημείωσε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ