Νέες συνθήκες μετά την απαγόρευση

Τοπικά

Έκλεισε για τους πολίτες παραλίμνιο και Φρόντζος – Λόγο για επιβεβλημένη απόφαση έκανε ο δήμαρχος

Το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε τελικά η απαγόρευση κυκλοφορίας σε μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Ιωαννίνων για περπάτημα και τρέξιμο. Τόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ είχαν προειδοποιήσει προ ημερών για την πιθανότητα αυτή με την επίσημη ανακοίνωση της Κυριακής να θέτει άμεσα σε ισχύ την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των πολιτών στην παραλίμνιο περιοχή, από Πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου (περιοχή Κατσικά), στους παράδρομους εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου έως το τούνελ αεροδρομίου – οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου). Η απαγόρευση ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επομένης και καθ’ όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές. Μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος θα επανεκτιμηθεί η άρση ή παράταση του ανωτέρω προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας.
Ως προς την εφαρμογή της απόφασης, ενώ από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρχε κινητικότητα στο παραλίμνιο μέτωπο, με την Αστυνομία να κάνει ισχυρή την παρουσία της με συνεχείς ελέγχους, από τις 2 και έπειτα, δεν κυκλοφορούσε κανείς παρά μόνο τα περιπολικά και οι δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στο δασύλλιο της πόλης, αλλά και στους παράδρομους της παράκαμψης, όπου επίσης ισχύει κα εφαρμόζεται η απόφαση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η απόφαση έγινε αποδεκτή με θετική διάθεση από τους πολίτες που το πρωί έκαναν τον περίπατό ή τη σωματική τους άσκηση στο παραλίμνιο. Στον αντίποδα, δύο κάτοικοι του κάστρου μέσω επιστολής τους τόνισαν πως θα ήταν καλύτερα αν αντί για απαγόρευση της κυκλοφορίας των πεζών ίσχυε απαγόρευση για τα αυτοκίνητα, ώστε να αποδοθεί το οδόστρωμα στους πολίτες και να μην καταλήξουν να συνωστίζονται είτε σε άλλους δρόμους της πόλης είτε στην παραλίμνιο περιοχή τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Μ. Ελισάφ: Δυσάρεστη αλλά επιβεβλημένη απόφαση

Ο κ Ελισάφ σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι απαιτείται ατομική και συλλογική ευθύνη ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά περίοδο όπου το κάθε λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη θυσία, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι ώστε να μπορέσουμε συντομότερα να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορευτικών μέτρων. Στην άρση των μέτρων που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και να οδηγηθούμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του τόνισε ότι «όλοι μαζί δεν πρέπει να δώσουμε καμία ευκαιρία στην μετάδοση του ιού και μεριμνούμε για την διασφάλιση της υγείας των διπλανών μας, ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».