Λειτουργία του Πολυδύναμου στη μετά covid εποχή

Τοπικά

Συνάντηση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ με τον Διοικητή του «Χατζηκώστα»

Την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Πολυδύναμου κέντρου «detox» του Νοσοκομείου Χατζηκώστα μετά την covid εποχή συζήτησαν δια ζώσης και εκτενώς ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα.

Η λειτουργία του Πολυδύναμου απασχόλησε τον κ. Θανάση Θεοχάρη και τον κ. Σπύρο Δερδεμέζη σε συνέχεια συνεργασίας που έχουν αναπτύξει από το 2020. Στόχος να υπάρχει η ετοιμότητα και ο σχεδιασμός ενώ ήδη έχει γίνει υπογραφεί η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ των τριών φορέων: Χατζηκώστα, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ξεκαθάρισε ότι το κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ιδρυτικό του ρόλο όταν τελειώσει η πανδημία: «Εννοείται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πρώτος και κύριος υπεύθυνος είναι το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» που έχει υπό την εποπτεία του» απάντησε.

Η πανδημία άλλαξε την φύση των εξαρτήσεων…

Ρωτήθηκε για τις εξαρτήσεις και την αύξηση που υπάρχει εξαιτίας της πανδημίας: «Αναπτύχθηκαν άλλης μορφής εξαρτήσεις όπως η χρήση του διαδικτύου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και η χρήση κινητών. Ο εγκλεισμός μείωσε τις κοινωνικές σχέσεις και αύξησε την απομόνωση» απάντησε,  ενώ αναφορικά με την κάλυψη αυτών των προβλημάτων που επιδεινώθηκαν ανέφερε: «Σε κάποιες περιοχές όπως και η Ήπειρος υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει κάλυψη με δομές του Οργανισμού. Εξαιτίας αυτού 50 άτομα από τα Γιάννενα μεταβαίνουν στη μονάδα υποκαταστάτων της Πρέβεζας και αναγκάζονται να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να λάβουν τη θεραπεία τους. Έχουμε δει το θέμα, έχουμε συζητήσει, είμαστε σε καλή βάση» ανέφερε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων δομών.

Ο κ. Δερδεμέζης από την πλευρά του μίλησε για την καλή συνεργασία που υπάρχει με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται με την επικαιροποίηση των στόχων που έχουν τεθεί και αφορούν στην επαναλειτουργία του κέντρου μετά την covid εποχή.

Ο διοικητής του Χατζηκώστα υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του νοσοκομείου, θα συμβάλλουν για την αποκατάσταση ψυχιατρικού τομέα ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει υπογραφεί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το συμφωνητικό μίσθωσης για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μετά τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο οποίο και άνηκε εξ΄αρχής.

Για την «Σχεδία»

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πέραν της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, βρέθηκε στα Γιάννενα για να παραστεί στη δίκη για τη μήνυση που απασχολεί τη «Σχεδία» το τελευταίο διάστημα.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Τα Κέντρα Πρόληψης είναι κέντρα πρόληψης και δεν έχουν κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Κανένα κέντρο πρόληψης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει θεραπευτικό πρόγραμμα! Η υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς,  έχει λάβει μια άλλη διάσταση, όμως αυτό ήταν το σωστό, να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Να τονίσω ότι θεραπευτικό πρόγραμμα κάνουν οι εγκεκριμένοι φορείς απεξάρτησης. Είμαστε 7 τέτοιοι φορείς, μεταξύ αυτών και το Detox του «Χατζηκώστα».  Τα Κέντρα Πρόληψης κάνουν τη δική τους συγκεκριμένη δουλειά» απάντησε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση πήρε αναβολή και αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ