Κρέμεται από μια κλωστή το εαρινό εξάμηνο

Τοπικά

Εκτενή ενημέρωση για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η παρουσία του πρύτανη και η συζήτηση είναι πολύ σημαντική καθώς το πανεπιστήμιο έχει ξεχωριστή θέση στην πόλη και δεν νοείται πόλη χωρίς πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με 11 σχολές και 23 τμήματα ενώ κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.

Ο Πρύτανης έκανε ειδική μνεία στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί ενώ τα χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα που εισρέουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι τρεις φορές περισσότερα από την τακτική επιχορήγηση.

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική λειτουργία έχει δημιουργήσει προβλήματα στα εργαστήρια και τις κλινικές και έτσι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επεκτείνει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος προκειμένου να διευκολύνει τους φοιτητές των τελευταίων ετών, ώστε να μη χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Μάλιστα, ο κίνδυνος σύμφωνα με τον πρύτανη Τριαντ. Αλμπάνη αφορά και ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος, εάν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εισαχθέντων θα μειωθεί με ορατό τον κίνδυνο πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου, δύο των Ιωαννίνων, δύο στην Άρτα και ένα στην Πρέβεζα.

Πρότεινε να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ ώστε να ενισχυθούν τα περιφερειακά.

Το διάστημα αυτό το Πανεπιστήμιο συζητά τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Η διαβούλευση στα τμήματα έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν δύο συζητήσεις στην Σύγκλητο.

Προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για τα Τμήμα Εικαστικών, Οικονομικών και Αρχιτεκτόνων.

Ο Πρύτανης ζήτησε την συνδρομή του Δήμου στο θέμα αυτό όπως και στην βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Σημείωσε δε ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών δυσκολεύεται να βρει στέγη στην πόλη και αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές.

Η θέση των παρατάξεων

Από την πλευρά της, η Τατ. Καλογιάννη, στην αναλυτική εισήγησή της, χαρακτήρισε την ύπαρξη και λειτουργία του Πανεπιστημίου ως πολύτιμο στοιχείο ενεργητικού για την πόλη.

Αναφορικά με το νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, η κα Καλογιάννη επισήμανε πως η αριθμητική μείωση των φοιτητών μπορεί να επιφέρει κάποιες διαχειριστικές προσαρμογές, πλην όμως λειτουργικά είναι δυνατόν να βελτιώσει την ποιότητα των εφαρμοζόμενων διαδικασιών του πανεπιστημίου.

«Αλήθεια, ποιος πιστεύει σήμερα ότι ένας φοιτητής που έχει εισαχθεί σε κάποια Σχολή με 4.000 ή 5.000 ή και λιγότερα μόρια, μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές κανονικά και να γίνει επιστήμονας χρήσιμος για την κοινωνία;».

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, η κα Καλογιάννη στάθηκε στην συνεργασία του ιδρύματος με τον δήμο, ώστε να επιτυγχάνονται στόχοι που εξελίσσουν συνολικά την τοπική κοινωνία. «Παραδείγματα είναι: η εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής στην Παπαζόγλειο σχολή, η κινητικότητα του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση του κτηρίου στην οδό Δομπόλη, οι προτάσεις του καθηγητή κ. Τσίκαρη για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΠΕΔΥ και των εγκαταστάσεων της Γαλακτοκομικής Σχολής στον Κατσικά, η δημιουργία της Τεχνόπολης, η περαιτέρω ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου, η ενδυνάμωση της λειτουργίας και του ρόλου του ΔΙΚΕΠΠΕ.

Ακόμη με τη συμμετοχή του δήμου, να δημιουργηθεί μία κοινή στρατηγική προώθησης της αξίας του Πανεπιστημίου για την προσέλκυση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών φοιτητών», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Ο Νίκος Γκόντας πρότεινε να γίνεται ανάλογη συζήτηση μία φορά τον χρόνο. Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο ως πνεύμονα της πόλης και τόνισε ότι μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ο Άρης Μπαρτζώκας σχετικά με την βάση εισαγωγής ανέφερε ότι κάθε χρόνο εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων και η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα κριθεί στην πράξη αν είναι καλύτερη. Πρότεινε δε την δημιουργία μιας μόνιμης –κοινής- επιτροπής δήμου και Πανεπιστημίου που θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη σύνδεση.

Ο δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι οι προτάσεις για μεγαλύτερη επικοινωνία δήμου και Πανεπιστημίου έχουν ιδιαίτερη σημασία. «Η σχέση Πανεπιστημίου και πόλης πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει να απλώσουμε το χέρι στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο να είναι πιο κοντά στην πόλη. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο του Πανεπιστημίου» τόνισε ο δήμαρχος κάνοντας ειδική μνεία στην Ιατρική Σχολή και την αντιμετώπιση της πανδημίας.