Η πανδημία κέρδισε τους αιμοδότες – Αθρόα η συμμετοχή στις αιμοληψίες σε Περιφέρεια και Παλιά Σφαγεία

Τοπικά

Σε περιόδους κρίσης τείνει να ξυπνάει στους ανθρώπους το ένστικτο της προσφοράς στο σύνολο με τις ειδήσεις περί μεγάλων δωρεών αλλά και μικρών καθημερινών πράξεων να πληθαίνουν μέρα από τη μέρα.
Οι δωρεές όμως δεν περιορίζονται σε υλικά αγαθά που παράγονται για παράδειγμα στα εργοστάσια, όπως είναι ο ιατρικός εξοπλισμός, αλλά επεκτείνονται και σε ένα άλλο αγαθό που είναι αναντικατάστατο. Ο λόγος για το ανθρώπινο αίμα και τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ευτυχώς καλύφθηκαν άμεσα με τις εθελοντικές αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 20ήμερο μπροστά στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
Ένα χαρακτηριστικό όμως των αιμοληψιών αυτών είναι πως προσήλθαν πολλοί αιμοδότες που έμπαιναν για πρώτη φορά στη διαδικασία. Το στοίχημα είναι βέβαια οι νέοι αιμοδότες να γίνουν τακτικοί και να αποκτήσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού «αιμοδοτική κουλτούρα».
Όπως ανέφερε η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ, Ελευθ. Ζερβού είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα των ημερών της υγειονομικής κρίσης, η αυξημένη προσέλευση νέων εθελοντών.
«Το είδαμε σχεδόν σε όλες τις αιμοδοσίες που πραγματοποιήσαμε με κύριο χαρακτηριστικό αυτό που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Μέτσοβο, όπου είχαμε σταθερά τους ίδιους αιμοδότες. Στην αιμοδοσία που κάναμε όμως πρόσφατα, σε σύνολο 84 μονάδων αίματος, οι 20 ήταν από εθελοντές που ήρθαν για πρώτη φορά και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, γιατί οι ανάγκες θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες και να παραμένουν και μετά την κρίση του κορωναϊού. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά, θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, όμως όταν αρχίσουν να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία που έχουν αναβληθεί, θα χρειαστούμε ξανά μεγάλες ποσότητες», ανέφερε η κα Ζερβού.
Έτσι, ένας από τους στόχους, που τίθενται από τα δύο νοσοκομεία σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τους τοπικούς φορείς είναι η διενέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, της εξωτερικής αιμοδοσίας, για να διατηρείται ένα καλό επίπεδο μονάδων αίματος, προς διάθεση.

Ανταποκρίθηκαν και οι αθλητές

Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» πραγματοποιήθηκε χθες και συνεχίζεται και σήμερα Μεγ. Πέμπτη, η εθελοντική αιμοδοσία της ΕΠΣΠΗΠ, με δεκάδες ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, να ανταποκρίνονται και να δίνουν αίμα. Η κα Ζερβού εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς το σύνολο των εθελοντών και ειδικότερα προς την ΕΠΣΗΠ, που έχει σταθεί πολλές φορές στο πλευρό των μεταγγιζόμενων ασθενών.
Ο Παναγ. Δαβής, Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΠ επισήμανε, ότι στον αγώνα αυτό, με αντίπαλο τον κορωναϊό, η ανθρωπιά θα βγει και πάλι νικήτρια.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών και στην αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, η οποία θα επαναληφθεί και την επόμενη Πέμπτη 23 Απριλίου στον ίδιο χώρο.
Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου – Δασούλα στάθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση σε όλες τις ανοιχτές εξωτερικές αιμοδοσίες, που αποτέλεσαν στην πράξη και την απάντηση στο φόβο που αισθάνονται πολλοί, που ήθελαν να δώσουν αίμα, δεν ήθελαν όμως να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία. Ευχαριστίες προς τους συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν για πολλοστή φορά εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας.