Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για τις πανελλήνιες

Τοπικά

Για τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ημερομηνία και τον τρόπο διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, μίλησε στο ITV ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Καμπουράκης.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για ημερομηνία επαναφοράς των παιδιών στα σχολεία ειδικά για την Γ’ Λυκείου. Μετά το Πάσχα θα δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και θα υπάρξει ανάλογη απόφαση. Ένα πιθανό σενάριο είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέψουν για λίγες ημέρες στα θρανία με μέτρα όμως. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία διδασκαλίας της ύλης και να διεξαχθούν οι εξετάσεις αρχές Ιουλίου. Θα υπάρχουν μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.

Στάση αναμονής για την επανίδρυση του Λυκείου της Ζωσιμαίας

Σχετικά με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, στο δελτίο ειδήσεων του ITV, για την επανίδρυση του Λυκείου της Ζωσιμαίας με τη μορφή του Πρότυπου, ο κ. Καμπουράκης είπε:
«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει ένα πολυνομοσχέδιο, όπου μετά το Πάσχα θα περάσει από τη Βουλή. Εκεί αναφέρεται και η ίδρυση των πειραματικών προτύπων σχολείων, ένα σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Είναι μια μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, καθώς έχουν αυξημένα προσόντα και είναι πιθανόν να πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και να μεταφερθούν σε άλλα σχολεία. Πάντα οι μετατροπές έχουν και παρενέργειες».
Από την πλευρά τους οι απόφοιτοι της ιστορικής Σχολής θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά σε μία δικαίωση των προσπαθειών τους, αλλά κρατούν στάση αναμονής μέχρι να δουν αποτυπωμένη την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας.
«Προφανώς πρόκειται για μία απόλυτα θετική εξέλιξη, που αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων και της ιστορίας της Ζωσιμαίας Σχολής. Το πιο σημαντικό όμως βήμα, που περιμένουμε, είναι να δούμε τον προβλεπόμενο τρόπο λειτουργίας του Πρότυπου Λυκείου, που θα πρέπει να λειτουργεί στην ουσία του, ως σχολείο αριστείας και όχι τύποις, να αποκτήσει την ελευθερία των κινήσεων και να απεξαρτηθεί από την τον σφιχτό εναγκαλισμό και την καθοδήγηση της κεντρικής εξουσίας. Κομβικής σημασίας ζήτημα είναι επίσης, να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία θα διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της Ζωσιμαίας Σχολής από τα περιουσιακά στοιχεία του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και σύμφωνα με την βούληση του διαθέτη. Αισιοδοξούμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια θα έχουμε την έμπρακτη συμπαράσταση των βουλευτών του νομού μας και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Σ. Δάλλας.