Αγροδιατροφικό Πάρκο- Πολιτική απόφαση για την επικάλυψη αντικειμένου

Τοπικά

Ο Τρ. Αλμπάνης υποστήριξε, ότι υπάρχει σαφής αλληλοεπικάλυψη μεταξύ του Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας και του Κέντρου της περιφέρειας Ηπείρου.

Ποτέ δε δόθηκε χρηματοδότηση για το Πάρκο της Άρτας, τονίζει ο πρύτανης

Μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το σοβαρό θέμα της αλληλοεπικάλυψης του αντικειμένου μεταξύ του Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς της Άρτας και του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης και Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που έχει εντάξει η περιφέρεια Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, μαζί με τα Κέντρα Κρέατος στη Φιλιππιάδα και το Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής στο ΠΓΝΙ.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνη, που τοποθετήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αρταίων κ. Τσιρογιάννη, που έβαλλε και κατά των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος για τη στάση τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου συντάχθηκε με το σημείο της τοποθέτησης των φορέων της Άρτας, ότι τα δύο Κέντρα έχουν ταυτόσημο αντικείμενο και δε μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα, τονίζοντας όμως, ότι αποτέλεσε επιλογή της περιφέρειας η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η χωροθέτησή του στον Κατσικά.

«Θεωρούμε, ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη του Κέντρου που προωθεί η περιφέρεια Ηπείρου μέσω ΕΣΠΑ, με το Αγροδιατροφικό Πάρκο στους Κωστακιούς. Είναι όμως θέμα πολιτικής απόφασης να βρεθεί λύση και όχι του Πανεπιστημίου», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Στο σημείο που εξέφρασε τη διαφωνία του με την κριτική που δέχθηκε η Σύγκλητος για καθυστέρηση στις ενέργειές της, για το Κέντρο της Άρτας, ο κ. Αλμπάνης υποστήριξε, πως από τη σύστασή του ακόμη και μέχρι σήμερα, ουδέποτε διασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το Αγροδιατροφικό Πάρκο της Άρτας.

«Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του δήμου Αρταίων, που δεσμεύθηκε να ενισχύει με 100.000 ευρώ την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου. Σύντομα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του τμήματος Γεωπονίας, όμως δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τη λειτουργία του. Προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο είναι η άμεση έναρξη λειτουργίας των έξι Ινστιτούτων που επίσης έχουν συσταθεί, αλλά ούτε γι’ αυτά υπάρχει χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.

Μεγαλώνει την πίεση ο δήμος Αρταίων

Συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 19:00 το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων, με φυσική παρουσία αλλά και με τηλεδιάσκεψη με μοναδικό θέμα συζήτησης την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα.

Υπενθυμίζεται, πως το δημοτικό συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση ομόφωνα αποφάσισε την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας καθώς και να απευθύνει Πρόσκληση στους πολιτικούς φορείς του νομού Άρτας, προκειμένου να τοποθετηθούν σ’ ένα ζήτημα, που η αίσια έκβασή του θα αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης και οικονομικής αναζωογόνησης για ολόκληρο το νομό.

Η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, καθώς με την λειτουργία του θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με την Γεωπονική Σχολή θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη επιστημονική δομή. Επίσης, θα βοηθήσει σημαντικά την αγροτική οικονομία αλλά και την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4559/2018, το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.ΑΤΕ.Π.Η) πρέπει να δημιουργηθεί στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Άρτας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσκληση απευθύνεται στους βουλευτές του Νομού, στον περιφερειάρχη Ηπείρου, στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας, στους περιφερειακούς συμβούλους Άρτας, στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ