«Αγκάθι» η έλευση από τα τελωνεία

Τοπικά

Μπορεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα του τουρισμού να συνοδεύονται από διθυραμβικές ανακοινώσεις, όμως πολλά μένει ακόμα να αποσαφηνιστούν για τον τρόπο έλευσης των τουριστών, ειδικά για όσους πρόκειται να έρθουν οδικώς.

Η έλευση από τους συνοριακούς και τελωνειακούς σταθμούς συνοδεύεται από ταλαιπωρία και αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα σε περισσότερους σταθμούς.
Σημειώνεται πως τα Τελωνεία Μαυρομματίου και Μέρτζανης παραμένουν κλειστά, ενώ στο Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, παρότι έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως ήταν η απαίτηση των φορέων, για τους εργάτες γης, από τη γειτονική χώρα, δεν επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών. Μόνο το Τελωνείο της Κακαβιάς παραμένει ανοιχτό, όπου πλέον ο ΕΟΔΥ διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ και όχι καθολικά.
Σε δηλώσεις του ο Π. Λυκίδης, πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 7ης περιφέρειας, στάθηκε στον τεράστιο συνωστισμό που εξακολουθεί να παρατηρείται στην Κακαβιά, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιούνται έστω για την έξοδο φορτηγών προς την Αλβανία, τα Τελωνεία Μαυρομματίου και Κρυσταλλοπηγής.
Ακόμη ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, ο κ. Λυκίδης τόνισε, ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα με το Τελωνείο Μαυρομματίου, καθώς από αυτό διέρχονται πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό, φτάνοντας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και με προορισμό την Αλβανία ή τις ακτές της Αδριατικής.
«Δε μας έχουν εξηγήσει πως συνδυάζεται το άνοιγμα του τουρισμού με το μπλοκάρισμα των επισκεπτών στο Μαυρομμάτι. Θα τους στέλνουμε στην Κακαβιά και αυτούς. Δεν έχουμε αντιληφθεί με ποιον τρόπο επηρεάζεται το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, αν επιτραπεί μόνον η έξοδος προς την Αλβανία», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Μ. Κάτσης: «Να ανοίξει με ασφάλεια το τελωνείο Μαυροματίου»

Στο μεταξύ, στη Βουλή με ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών φέρνει ο Μάριος Κάτσης το αίτημα για το τελωνείο Μαυροματίου ζητώντας να επαναλειτουργήσει με αυστηρή εφαρμογή όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης:
«Η αδιαφορία της κυβέρνησης ΝΔ για τη Θεσπρωτία συνεχίζεται λες και είμαστε νομός β’ κατηγορίας. Νέο πλήγμα αποτελεί η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης να ανοίξει τα τελωνεία της Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά και της Νυμφαίας στη Ροδόπη, κατόπιν πιέσεων τοπικών παραγόντων, και να συνεχίσει να κρατά το τελωνείο του Μαυροματίου κλειστό χωρίς καμιά επίσημη δικαιολογία.
Και καλά να μην ακούνε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάμε μήνες τώρα την λειτουργία του τελωνείου τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τους αιρετούς της Νέας Δημοκρατίας δεν τους ακούνε ή τους αντιμετωπίζουν και αυτούς πελατειακά κάνοντας ρουσφέτια μόνο εκεί που έχουν περισσότερες ψήφους;
Η κυβέρνηση των «Αρίστων» θεωρεί δεδομένους τους επιχειρηματίες της Θεσπρωτίας που έχουν κλειστή την εμπορική δίοδο προς την Αλβανία ή πάνε μέσω Ιωαννίνων αυξάνοντας το κόστος; Θεωρεί δεδομένους τους αγρότες που πλήρωσαν παράβολα για τους εργάτες γης οι οποίοι τελικά ή δεν ήρθαν καθόλου ή ήρθαν παράνομα; Ή μήπως θεωρεί δεδομένους τους Έλληνες της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας που τους θυμούνται μόνο προεκλογικά που είναι αποκλεισμένοι εδώ και ένα χρόνο σχεδόν; Αν ναι τότε είναι γελασμένοι. Η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιφρονεί σε όλα τα επίπεδα τη Θεσπρωτία.
Με την ερώτηση μου ζητάω ισότιμη μεταχείριση και το αυτονόητο: Να ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι αν συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική θέτει σε κίνδυνο το εμπόριο, τον τουρισμό αλλά και την υγειονομική ασφάλεια του νομού καθώς με κλειστό τελωνείο θα υπάρχουν μη ελεγχόμενες ροές.