Σε εγρήγορση για τα κρούσματα στο κέντρο του Κατσικά

Τοπικά

Πάνω από 150 είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Κατσικά. Σημειώνεται πως η δομή με Κοινή Υπουργική Απόφασης βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τις επτά το απόγευμα ως τις επτά το πρωί δεν βγαίνει κανένας ενώ τις επόμενες ώρες μπορούν να εξέλθουν μόνο οι αρχηγοί των οικογενειών για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και υπό την προϋπόθεση ότι είναι αρνητικοί στον ιό.
Με απόφαση του ΕΟΔΥ στην περιοχή του Κατσικά και συγκεκριμένα στο παλιό δημαρχείο θα διοργανωθεί σήμερα Πέμπτη από το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ανοικτή δειγματοληψία στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες ώστε να ληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα.

Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα

Έκκληση απευθύνει η αντιπεριφερειάρχης κα. Αγνή Νάκου καλώντας όσους διαμένουν στην περιοχή να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο καθώς ο Κατσικάς είναι ο πρώτος σταθμός των προσφύγων και των μεταναστών όταν βγαίνουν από το καμπ για να ψωνίσουν.
«Θέλουμε να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται για να έχουμε μια σαφή εικόνα τι γίνεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το αίτημα ήρθε από τον ΕΟΔΥ και αμέσως κινητοποιηθήκαμε σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ και την υπεύθυνη της περιοχής μας και διοργανώνεται αυτή η ανοικτή δειγματοληψία στο παλιό δημαρχείο».

Να τηρούνται πρωτόκολλα και καραντίνα!

Η κα. Νάκου ρωτήθηκε και για την γενική εικόνα που επίσης δεν είναι καλή καθώς έχουμε διάσπαρτα κρούσματα ενώ κάποιοι δεν τηρούν πρωτόκολλα και καραντίνα!
«Καλώ όλους να τηρούν τα μέτρα, να σέβονται τα πρωτόκολλα και φυσικά εάν βρεθούν θετικοί να μείνουν σε καραντίνα. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε» είπε στέλνοντας ξεκάθαρα μήνυμα καθώς εξαιτίας του ανοίγματος των δραστηριοτήτων υπάρχει αύξηση της κινητικότητας.
Τέλος, ερωτηθείσα για την ιχνηλάτηση η κα. Νάκου υποστήριξε ότι με την επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων δυσκολεύει η ιχνηλάτηση: «Χρειάζεται προσοχή. Χρειάζεται σεβασμός σε μέτρα και πρωτόκολλά» είπε προαναγγέλλοντας και μια ακόμη ανοικτή δειγματοληψία που θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Πεδινή μετά την αναφορά κρουσμάτων και το κλείσιμο της σχολικής μονάδας.

Τα τελευταία κρούσματα

Εν τω μεταξύ, στους 547 βρίσκονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωναϊό, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη 44 ασθενών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 11.916. Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 1.517 έπειτα από 50.992 τεστ. Ακόμη, οι εισαγωγές που έγιναν είναι 250, ενώ δόθηκαν 402 εξιτήρια λόγω ίασης.
Σε ότι αφορά την Ήπειρο, χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 17 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 13 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και από δυο κρούσματα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Η εικόνα στα λύματα

Τέλος, σημειώνεται πως ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις των δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων, τα οποία ελήφθησαν σε 13 σημεία δειγματοληψίας στο Δήμο Ιωαννιτών, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου (29η, 30η και 31η σειρά). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων και των τριών σειρών δειγμάτων έδειξαν σταθερά θετικά σήματα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού κατά τις επαναληπτικές μετρήσεις οι οποίες γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.
Κατά τις εβδομαδιαίες καταγραφές, θετικά σήματα βρέθηκαν δύο φορές στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου (29η και 31η σειρά) και από μία στις περιοχές της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (29η σειρά), του Άλσους (29η σειρά), των Σεισμοπλήκτων (29η σειρά) και της Δομής Προσφύγων Κατσικά (31η σειρά).

Ο κίνδυνος για τις γυναίκες κάτω των 50

Tη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Ανέφερε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, για αυτό και σημείωσε πως όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα και έτσι μπορεί να γίνει επιλογή από τον πολίτη.
Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeca. Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια δυστυχώς κατέληξε.
Η κα. Θεοδωρίδου, τόνισε ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ακόμη, ανέφερε ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ