Ευκαιρία για διεκδίκηση σιδηροδρομικής σύνδεσης

Τοπικά

Ευκαιρία για τη διεκδίκηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Κοζάνη, βλέπει στις δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε Τίμερμανς, ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι προτάσεις για την ενίσχυση των σιδηροδρομικών συνδέσεων ακόμη και για αποστάσεις των 500 χιλιομέτρων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου.
Έτσι, ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο προς την κυβέρνηση, για άμεση εκπόνηση και ωρίμανση των απαραίτητων μελετών.
«Το θέμα είναι να το δούμε ως ευκαιρία να και να δράσουμε αναλόγως. Η Ήπειρος μένει έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης στα έργα υποδομών και η ευκαιρία που μας δίνεται με το σιδηρόδρομο δεν πρέπει να πάει χαμένη, αλλά να πιέσουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση που με τη σειρά της, να απευθυνθεί με σοβαρή διεκδίκηση στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
«Προφανώς τα οφέλη για την Ήπειρο θα είναι πολλαπλά, αφού ακόμη και σήμερα κάποιοι που δήθεν οραματίζονται την ανάπτυξη δεν αντιλαμβάνονται ότι μη πιέζοντας και μη διεκδικώντας τέτοιου είδους έργα, αποκόπτουν τις προσπάθειες των επιχειρηματιών οι οποίοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και στερούνται την ευκαιρία πραγματικής αναπτυξιακής πορείας», αναφέρει και σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της παράταξης «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον κ. Δημητρίου στο περιφερειακό συμβούλιο τις προηγούμενες ημέρες.

Περιμένουν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Δημητρίου στάθηκε και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου, με χιλιάδες επιχειρήσεις ωστόσο να μένουν εκτός της χρηματοδότησης. Αυτή είναι η γνωστή παράμετρος, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια συγκρατημένης έστω αισιοδοξίας, για το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να χρηματοδοτηθούν και άλλες επιχειρήσεις, που έμειναν εκτός.
Η δεύτερη παράμετρος όμως που επίσης δημιουργεί προβληματισμό, είναι αυτή της καθυστέρησης στην πληρωμή των επιλέξιμων επιχειρήσεων, που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Δυστυχώς, πέφτουμε μέσα στις προβλέψεις μας, ότι αν φτάσουμε στον Ιούνιο, ίσως θα είναι αργά για κάποιες επιχειρήσεις που έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα αυτά. Φτάνουμε πλέον στον Ιούνιο και η προσπάθεια που γίνεται, είναι να ξεκινήσουν οι πληρωμές από το Περιφερειακό Ταμείο εντός της εβδομάδας. Εύχομαι να μην υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση και να μην είναι αργά για καμία επιχείρηση», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.