Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Πολιτική

Σε μια πολύ σημαντική περίοδο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαϊου

Σε μια πολύ σημαντική περίοδο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαϊου, μετά και την οριστική επιβεβαίωση από μέρους του Λευκού Οίκου που ήρθε και με το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντον Μπλίνκεν, το οποίο «ξεκλείδωσε» το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μετά από έντονες διεργασίες, λόγω και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε τις προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο ταξίδι στη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνιστά επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της.

Με την προεργασία όλων των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας από τους πιο «ασφαλείς» συμμάχους των ΗΠΑ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μια περιοχή με αναταράξεις, ενώ η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παράγοντας σταθερότητας η Ελλάδα

Εκτός του προέδρου Μπάιντεν ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε think tanks, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η πρόσκληση του αμερικανού προέδρου στον έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ατζέντα της συνάντησης

Προφανώς στην ατζέντα θα τεθούν τα πάντα και όχι μόνο το φλέγον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι αυτό του έλληνα πρωθυπουργού προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει τον Δεκέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Washington Post.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από θερμή και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας». Την ίδια στιγμή, είναι τεράστιας σημασίας η αναφορά που έκανε η κυρία Ψάκι στα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές», σημειώνει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει από τη πλευρά του ότι «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».