Στήνονται κάλπες σε 506 εκλογικά τμήματα

Πολιτική
  • Χρήσιμες οδηγίες λίγο πριν τις εκλογές

506 εκλογικά τμήματα καθορίστηκαν στον Νομό Ιωαννίνων με τα 293 από αυτά να λειτουργούν ως διπλά. Στα διπλά εκλογικά τμήματα με ενιαίο αριθμό και ένδειξη Α θα γίνονται οι Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές εκλογές ενώ σε αυτά με ένδειξη Β θα γίνουν οι Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα θα είναι ενιαία (με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έως τριακόσιους) και θα γίνουν σε ενιαίο χώρο και οι τέσσερεις εκλογές.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 171.126 βασικοί εκλογείς, 493 ετεροδημότες (οι οποίοι θα ψηφίσουν μόνο στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019) και 61 κοινοτικοί εκλογείς που ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές. Συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων 171.680 άτομα.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00πμ. και θα τελειώσει στις 7.00μμ.
Ως προς τις Ευρωεκλογές όλοι οι εκλογείς σημειώνουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης αλλά και ως προς τις Περιφερειακές εκλογές όλοι οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης.
Ως προς τις Δημοτικές εκλογές ψήφος γίνεται μόνο για Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγει η κάθε Δημοτική Ενότητα (πρώην Καποδιστριακός Δήμος ή Κοινότητα) που αποτελεί εκλογική περιφέρεια για τις Δημοτικές εκλογές. Σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως και τρεις δημοτικούς συμβούλους ο εκλογέας σημειώνει έναν σταυρό. Από τέσσερις έδρες και πάνω σημειώνει έως τρεις σταυρούς. Όλοι οι εκλογείς, σε όλους του Δήμους ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταυρών προτίμησης για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της εκλογικής τους περιφέρειας μπορούν, εάν θέλουν, να θέσουν κι ένα σταυρό σε κάποιο υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο από άλλη εκλογική περιφέρεια.
Ως προς τις Κοινοτικές εκλογές η ψηφοφορία γίνεται σε χωριστή κάλπη για συμβούλιο της Κοινότητας για Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριακοσίων κατοίκων ή για εκπρόσωπο της Κοινότητας για Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των τριακοσίων κατοίκων. Για το συμβούλιο της Κοινότητας σημειώνονται έως δυο σταυροί ενώ για εκπρόσωπο της Κοινότητας ένας σταυρός.
Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.