Σεραφείμ Λώλας – Η ουσία της δημοκρατίας είναι η συνεισφορά στα κοινά

Πολιτική

Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Ο κ. Σεραφείμ Λώλας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Αξιοβιώτη Ανάπτυξη Ηπείρου», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα με καταγωγή από την Ελεούσα και τη Φούρκα Ιωαννίνων.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Γεωργούλα, καθηγήτρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης και έχουν έναν γιο. Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής, με άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πτυχιούχος Οικονομολόγος και κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: στην Οικονομική Ανάλυση και Χρηματοοικονομική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (MSc) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick στη Κύπρο (MBA).

Ο κ. Λώλας έχει εργαστεί ως υπάλληλος και ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα των συμβουλευτικών και λογιστικών υπηρεσιών, καθηγητής στη Δ/θμια Εκπαίδευση και πλέον υπηρετεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός υπάλληλος Διοικητικού Οικονομικού, στο Δήμο Ζαγορίου.

1. κ. Λώλα, αρχικά πείτε μας δυο λόγια για εσάς. Για ποιους λόγους πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος;

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως αυτοαπασχολούμενος στον τομέα λογιστικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών, βιώνοντας το άγχος, την αγωνία και την πίεση του ελεύθερου επαγγελματία. Σαν ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τμήμα Ηπείρου) δεν αρκέστηκα μόνο σε προτάσεις αλλά συμμετείχα και στις δράσεις που οργάνωσε ο επιστημονικός μου φορέας. Δίδαξα επί σειρά ετών ως εκπαιδευτής, σε τμήματα ενηλίκων. Μοιράστηκα μαζί τους, τους προβληματισμούς τους στην αναζήτηση-εύρεση μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Εργαζόμενος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άκουσα τη φωνή διαμαρτυρίας και τα «θέλω» των νέων. Υπηρετώντας σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση, ζω καθημερινά την αγωνία και το “τρέξιμο” του Δημότη για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις τους καθώς και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Έχοντας βιώσει όλα αυτά, η υποψηφιότητά µου ως Περιφερειακός Σύμβουλος ήταν µία απολύτως συνειδητή επιλογή. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον οι ηλικιακά νέοι άνθρωποι όπως εγώ. Γιατί ως νέος άνθρωπος – που αγαπώ τον τόπο μου και δεν πιστεύω ότι έχει αποκτήσει αυτά που δικαιούται – και για να είμαι συνεπής με τα πιστεύω μου, διαλέγω να προτείνω μεν, αλλά και να συμμετέχω στη λήψη των αποφάσεων για τον τόπο μου. Έχοντας όλοι μας ζήσει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς καταστάσεις, επιδημίες, πολέμους, οικονομική και ενεργειακή κρίση και γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετοί και μη) καλούνται καθημερινά να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα, παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, αποτέλεσε για μένα προσωπικά το εφαλτήριο για την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Άλλωστε η ουσία της δημοκρατίας είναι η συνεισφορά στα κοινά!

2. Tι είναι αυτό που θα βάζατε πρώτη προτεραιότητα εφόσον εκλεγεί ξανά ο συνδυασμός «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και εσείς;

Οι προτεραιότητες, εφόσον εκλεγώ, είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων καθώς και των τομέων εκείνων που επηρεάζουν και σχετίζονται άμεσα με την ζωή των συμπολιτών μου. Έχοντας όραμα για την Ήπειρο, όνειρα για τα Γιάννενα και όρεξη για δουλειά, ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες περιλαμβάνουν: να εργαστώ για τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε βελτιωμένη συνδεσιμότητα και ευκολία μετακινήσεων.

Να προωθήσω πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύουν την τοπική απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα προάγουν την επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας το κατάλληλο – ευνοϊκό περιβάλλον για νέες επενδύσεις. Κυριότερο μέλημά μου, η δημιουργική ανάπτυξη της κοινωνίας, η οποία θα βασίζεται στη χρήση επιτυχημένων, βιώσιμων και φιλικών ως προς το περιβάλλον, αρχών ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές, τις μελέτες και τα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου.

3. Γιατί με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη;

Αρχικά, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο γιατί αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια. Θεωρώ πως ο θεσμός της Περιφέρειας παίζει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις για κομβικά έργα έρχονται μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται η κάθε Περιφέρεια. Η Περιφέρεια επίσης διαθέτει τις κατάλληλες εκείνες αρμοδιότητες για να ασκήσει πολιτική γρήγορα και χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται και μία περιφερειακή αρχή με εμπειρία, με γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, με αντίληψη του πώς λειτουργεί το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης μέσα από την ενασχόλησή του µε τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει ότι διαθέτει µία δυναμική προσωπικότητα και είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος.

Έως και σήμερα, σε οτιδήποτε του έχει ανατεθεί ανταπεξήλθε µε αποτελεσματικότητα. Είναι ο μόνος από τους υποψήφιους περιφερειάρχες με εμπειρία πολλών χρόνων, με επαφές και διασυνδέσεις. Διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως η αμεσότητά του με τον πολίτη και η οργάνωση, στοιχεία που βρίσκονται και στη δική µου ιδιοσυγκρασία.

Αποφάσισα λοιπόν και εγώ να συμπορευθώ γιατί πιστεύω σε μια Περιφέρεια με αρμοδιότητες προς όφελος όλων των συμπολιτών μου. Επιπλέον, οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», συνθέτουν µία δυναμική ομάδα άξιων ανθρώπων, που ο καθένας έχει διακριθεί στο χώρο του και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αποτελώ µέλος αυτής της ομάδας.

4. κ. Λώλα, είναι ευχάριστο να βλέπουμε νέους ανθρώπους σαν εσάς να ασχολούνται με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η ενασχόληση με τα κοινά απωθεί τους νέους. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και ποιο είναι το κίνητρο, που θα τους φέρει κοντά σε αυτά;

Στην καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι και στις διάφορες συζητήσεις με νέους, εύκολα αντιλαμβάνεσαι, ότι κυριαρχεί ο εθισμός τους στο διαδίκτυο.

Αυτή είναι η νέα μορφή εξάρτησης. Εύκολα επίσης καταλαβαίνεις ότι, σχεδόν στο σύνολό τους έχουν γυρίσει τη πλάτη στην πολιτική και δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κοινά. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας και φυσικά τη χρησιμότητά της αλλά και του διαδικτύου. Αυτό το οποίο όμως με κάνει να ανησυχώ είναι «αποπολιτικοποίηση» των νέων. Απέχουν από την πολιτική και την ενασχόλησή τους με τα κοινά.

Η αδιαφορία των νέων και η μη συμμετοχή τους στα κοινά δρώμενα ζημιώνει πρώτα τους ίδιους τους νέους, μετά την πόλη τους, το νομό τους, την περιφέρειά τους και τέλος τη χώρα τους. Αν όλα αυτά δεν διορθωθούν και δεν μπουν νέες δομές πολιτικής συμμετοχής, με την παρέμβαση των νέων, θα συνεχιστεί η εικόνα της «απάθειας» και «αποπολιτικοποίησης».

Είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε σε νέα δρομολόγηση την ανασυγκρότηση της χώρας στον παραγωγικό και βιοτεχνικό τομέα, την καταπολέμησης γραφειοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την επισφαλή εργασία για όλους, τον ξεχασμένο πρωτογενή τομέα (αγροτικό, κτηνοτροφικό, κλπ.) και τέλος των προβλημάτων αυτής κάθε αυτής της νεολαίας (παιδεία, εύρεση εργασίας κλπ). Εν κατακλείδι, οι νέοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη και κυρίως τα προσόντα για μια νέα εξέλιξη και αναβάθμιση της κοινωνίας.

5. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους κατοίκους του νομού Ιωαννίνων, ενόψει των εκλογών:

Οι εκλογές είναι μια σημαντική διαδικασία για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την προώθηση των αλλαγών που επιθυμούμε στην κοινωνία μας. Συμμετέχοντας στις εκλογές, συμμετέχουμε στο μέλλον του τόπου μας και στον τρόπο που θα διαμορφωθεί. Με την ψήφο τους οι κάτοικοι του νομού Ιωαννίνων έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να επιδιώξουν τις αλλαγές που επιθυμούν, εκλέγοντας αυτούς που θα υλοποιήσουν καλύτερα τα θέλω τους και τις προσδοκίες τους.

Η αποχή τους από τις εκλογές σημαίνει χαμένη ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις και τις πολιτικές που τους αφορούν. Τους καλώ λοιπόν να συμμετάσχουν και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Μην αφήσουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Θα ήθελα με τη ψήφο τους, να είμαι η φωνή τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.