ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ – Πρώτοι υποψήφιοι για την Π.Ε. Ιωαννίνων

Πολιτική

Τους πρώτους υποψήφιους για την Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.
Μαζί με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους ο κ. Ζάψας παρουσίασε και τον «οδικό άξονα» που θα ακολουθήσει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε και τη στάση του απέναντι σε κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας.
Με αφορμή την πρόταση του κ. Ριζόπουλου για δημιουργία κοινού μετώπου και με τον κ. Δημητρίου (επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον») για διαμόρφωση προτάσεων καταπολέμησης της ανεργίας, ο κ. Ζάψας ανέφερε πως η παράταξη ενδιαφέρεται για τις συνεργασίες, όμως είναι δεδομένο, ότι προέχει η κατάθεση ολοκληρωμένων προγραμματικών αρχών και θέσεων.
«Δεν είμαι υπέρ της λογικής του αντικαχριμανισμού. Να υπενθυμίσω μάλιστα, ότι οι εκλογές του 2010 διεξήχθησαν στη λογική της αντιπαράθεσης μεταξύ καχριμανιστάν και αργυριστάν. Προσωπικά, με ενδιαφέρει η πρόταση του κ. Δημητρίου για την επιχειρηματικότητα, όπως και του κ. Ριζόπουλου για την περιφερειακότητα. Περιμένω να τις εξειδικεύσουν. Το αποτέλεσμα όμως στην κάλπη είναι αυτό που θα δείξει αν οι συνεργασίες είναι περισσότερο εφικτές.
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Ριζόπουλου, το «Κοινό των Ηπειρωτών», θεωρεί, ότι κανείς δε διαθέτει σήμερα μαγικές λύσεις για διέξοδο στην ανεργία. Να δούμε όμως τα προγράμματα κάθε παράταξης και έτσι να προσαρμόσουμε τις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Ζάψας.
Επί της αντιμετώπισης της ανεργίας πάντως και με την εμπειρία του από τις Σχολές του ΟΑΕΔ, όπου εργάζεται, σημείωσε, ότι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει, είναι η ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των επαγγελματικών κατηγοριών των ανέργων, ώστε να μην υπάρχει ως μόνο ή βασικό κριτήριο, η ηλικία.

Η κατεύθυνση που θα κινηθεί

Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης, έδωσε το στίγμα των οραματικών στόχων της παράταξης ενόψει των εκλογών, χωρίς να παραλείψει την άσκηση κριτικής στην περιφερειακή αρχή.
«Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει θεσμικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις Επιτροπές του, το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Ταμείο, την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., να είναι εκείνοι που θα χαράσσουν τη στρατηγική της περιφέρειας, όχι να διεκπεραιώνουν τυπικά ζητήματα.
Ο στρατηγικός στόχος της δικής μας παράταξης είναι μακροπρόθεσμος και είναι η δίκαιη ανάπτυξη, με τους όρους που όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε και θα θέσουμε», ανέφερε για να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους άξονες, όπως η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών στην Ήπειρο, η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω Ιωαννίνων – Καλαμπάκας και η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές σήμερα, στο πλαίσιο εκπόνησης και υλοποίησης των ΣΒΑΚ, τα οποία «…πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για να κάνουμε τις πόλεις μας στην Ήπειρο αειφορικές, ανθρώπινες και φιλικότερες προς όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Στάθηκε ακόμη στο σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου, και στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι υποψήφιοι

Αγλαία Ζούκη, ιδιωτ. Υπάλληλος
Νίκος Βράνος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 8ο ΓΕΛ
Κώστας Γιωτάκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
Γιάννης Δάφλος, φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Νίκος Καρατζένης, φιλόλογος-Συγγραφέας
Γεωργία Κυριακάκου, Χημικός, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Νίκος Λάκκας, συνταξ/χος Γ/Β Δωδώνη, πρώην Γραμματέας σωματείου εργαζομένων Γ/Β, διετέλεσε μέλος ΚΣ Ρήγα Φεραίου, από Γεροπλάτανο
Παύλος Λιλής Πολιτικός Μηχανικός, υπαλλ. Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Τμ. Ηπείρου
Νίκος Μάνθος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
Αντώνης Μαυράκος, δημ. Υπάλληλος, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ΓΓ Ομοσπονδίας Συλλόγων εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μέλος Νομ. Τμ. ΑΔΕΔΥ
Βασίλης Οικονόμου, Ηλ/κός Μηχανικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αντ/δρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων
Άρης Σπέγγος, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης – Εκπαιδευτής καταδύσεων – Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
Γιώργος Σταμάτης, Επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Κόνιτσας
Θεόδωρος Χολέβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μανώλης Παπαμιχαήλ, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμ. Χημείας
Σπύρος Ντάνης, καθηγητής φυσικής Αγωγής, προπονητής Πάλης, Αντιπρόεδρος στο ΠΕΑΚΙ.