Εκκρεμότητες για τα διετή προγράμματα σπουδών

Νέα
  • Επιφυλάξεις εξέφρασε η Υφυπουργός Παιδείας

«Μικρό καλάθι» αναφορικά με την έναρξη της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια κρατά η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Μπορεί τα Πανεπιστήμια να κάνουν γρήγορα βήματα για να ξεκινήσουν τα εν λόγω προγράμματα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της χρηματοδότησης και των προγραμμάτων σπουδών. Σημειώνεται πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε την προοπτική που έχει αποφασιστεί από το υπ. Παιδείας για την έναρξη των διετών αυτών προγραμμάτων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η κα. Τζούφη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για τα εκπαιδευτικά αντικείμενα και το πως αυτά θα καθοριστούν, όμως δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξη ότι τα διετή προγράμματα θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Το βασικό είναι να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, όπως επίσης και να προκύψουν οι οδηγοί σπουδών. Εάν αυτά δεν ολοκληρωθούν, δεν ξέρω εάν θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο για τα διετή προγράμματα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, που παράλληλα πάντως τόνισε πως η πολιτική ηγεσία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για την κατανομή νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατανομή 20 θέσεων ΔΕΠ, καθώς επίσης επιπλέον τριών από το υπ. Υγείας για την Ιατρική Σχολή.

Εισαγωγή σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών με ειδικές εξετάσεις

Ικανοποιείται μετά από δεκαετίες ένα πάγιο αίτημα Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης για ειδικές εξετάσεις εισαγωγής των υποψηφίων, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση, που έχει αποσταλεί για την έκδοση ΦΕΚ, καθορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους εισαγωγής φοιτητών στα: Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τµήµα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Τµήµα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η απόφαση καθορίζει τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα, τους συντελεστές βαρύτητας και τα κριτήρια βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου, καθώς επίσης και τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα μόρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τον τρόπο εξέτασης των μουσικών μαθημάτων και τις διαδικασίες συμμετοχής.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος εξεταστικού συστήματος καλύπτει απόλυτα και με διαφάνεια τις προδιαγραφές για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών», σημείωσε η κα. Τζούφη.