ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Θ. Μπέγκας – Μ. Ελισάφ αντιμέτωποι στον β΄ γύρο

Πολιτική

Τις δυνάμεις τους θα αναμετρήσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Θωμάς Μπέγκας και ο Μωυσής Ελισάφ που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά στην κούρσα για την ανάδειξη του δημάρχου Ιωαννίνων.
Το προβάδισμα την πρώτη Κυριακή είχε ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ποσοστό 30,55% ενώ ο Μωυσής Ελισάφ, επικεφαλής την νεοσύστατης παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» βρέθηκε στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 23,77%.
Τα αποτελέσματα στην αρχή της βραδιάς δεν ήταν έδιναν ξεκάθαρη εικόνα με τον Μ. Ελισάφ να βρίσκεται κοντά στα ποσοστά για τη δεύτερη θέση με την Τατιάνα Καλογιάννη. Όταν μετά τα μεσάνυχτα άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα έγιναν και οι πρώτες δηλώσεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων με τον κ. Ελισάφ να κάνει την αρχή.
Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασε στο εκλογικό του κέντρο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα ο Θωμάς Μπέγκας ο οποίος στη δήλωσή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τους δημότες που στήριξαν την παράταξη, όμως επιτέθηκε με δριμύτητα στον κ. Ελισάφ για τη δική του δήλωση, που είχε προηγηθεί, ότι το 70% των συνδημοτών απέρριψε την πρόταση της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
«Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξη μας πρώτη δύναμη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Τους ευχαριστώ γιατί μας ανέδειξαν νικητές –και με διαφορά- στον πρώτο γύρο των εκλογών. Θέλω επίσης να συγχαρώ από καρδιάς και όλους τους επικεφαλής και τους υποψηφίους των παρατάξεων που έδωσαν έναν ευγενή αγώνα, αλλά αυτός δεν στάθηκε αρκετός ώστε να τους θέσει στην κρίση του λαού στο 2ο γύρο. Ο δεύτερος των σημερινών εκλογών, ο κ. Μωυσής Ελισάφ, με δηλώσεις του πριν καν εκδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, φανέρωσε τον πραγματικό του εαυτό.
Σε μια κρίση μεγαλείου, έσπευσε να αυτοαναγορευτεί εκπρόσωπος του 70% των ελεύθερων και σκεπτόμενων δημοτών του δήμου Ιωαννιτών.
Ευτυχώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται έγκαιρα.
Ευτυχώς πολλές και ισχυρές παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας αντιλαμβάνονται επίσης έγκαιρα, ποια είναι η πραγματική νοοτροπία του κ. Ελισάφ.
Αν φέρεται έτσι σήμερα, που είναι ο ηττημένος, είναι εύκολο να φανταστούμε πώς θα εκφραζόταν αν ήταν στη θέση μου. Δηλαδή αν ήταν ο νικητής των σημερινών εκλογών.
Από αύριο με σύνεση, με ανοιχτή σκέψη και εποικοδομητικές συνεργασίες σε όλο το εύρος της κοινωνίας, θα προχωρήσουμε στη 2η εκλογική αναμέτρηση.
Ευελπιστούμε πως οι μόνοι αρμόδιοι, δηλαδή οι δημότες, στις 2 Ιούνη θα μας εμπιστευτούν ξανά την πρώτη θέση. Θα μας εμπιστευθούν την ευθύνη να συνθέσουμε κι όχι να διαιρέσουμε τις δυνάμεις του δήμου μας.
Αδιαφορούμε παγερά για τη νοοτροπία του κ. Ελισάφ και προχωρούμε προς τη νίκη των θετικών δυνάμεων του δήμου μας», ήταν η δήλωση του κ. Μπέγκα.

Ικανοποίηση από την πλευρά του Μ. Ελισάφ

Ο κ. Ελισάφ έφτασε στα γραφεία της δικής του παράταξης λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα μέλη της παράταξής του.
«Για μας η εμπιστοσύνη σας είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι αυτό γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες πορευτήκαμε χωρίς μηχανισμούς, χωρίς κομματική ταυτότητα.
Απευθυνθήκαμε μόνο σε σας καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του διαδρομή και το πρόγραμμά μας. Εσείς αποφασίσατε και ανοίγετε τον δρόμο στη Νέα Εποχή. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να πορευτούμε σ’ αυτόν. Δεν πανηγυρίζουμε. Αισθανόμαστε την ευθύνη.
Σήμερα οι συνδημότες μας με ένα συντριπτικό ποσοστό, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% απέρριψε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία. Απέρριψε την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μήνυμα για την μεγάλη αλλαγή που επιθυμεί, μια αλλαγή προόδου. Ενωμένοι, μαζί θα συνεχίσουμε και την επόμενη Κυριακή. Έτοιμοι για συνεργασίες. Έντιμες και καθαρές. Χωρίς κανενός είδους συναλλαγή.
Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τα Γιάννενα μπροστά. Να βάλουμε οριστικά στο παρελθόν παθογένειες και μιζέριες και να διεκδικήσουμε δικαίωμα στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Ελισάφ.
Ο κ. Ελισάφ τη Δευτέρα εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μια σημαντική μέρα καλώντας τους Γιαννιώτες να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης τους.
«Τα Γιάννενα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το ελάχιστο, με την μετριότητα, την αναξιοκρατία και τη στασιμότητα.
Οι Γιαννιώτες αποφάσισαν να μην συμβιβαστούν ούτε με τις λακκούβες, ούτε με τα σκουπίδια, ούτε με την άσφαλτο παραμονές εκλογών, ούτε με τις χαμένες ευκαιρίες.
Κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια και τα ανύπαρκτα έργα. Από την αποθέωση του πελατειακού συστήματος και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τα Γιάννενα.
Ξεκινά το δεύτερο βήμα για να αποκτήσουν έναν δήμαρχο που θα νοιάζεται για την πόλη, που θα δουλεύει, που θα οργανώνει, που θα εξαντλεί τις δεξιότητές και ικανότητές του για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι δικαιολογίες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο λόγος στις άλλες παρατάξεις

Ρυθμιστές όμως των εξελίξεων και του τελικού αποτελέσματος θα είναι εκτός από τους δημότες και οι παρατάξεις που κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις, με την παράταξη της κας Καλογιάννη καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό λίγο κάτω από 20% και την παράταξη του Ν. Γκόντα να κερδίζει ποσοστό 11,75%.
Οι παρατάξεις του Λαζ. Νάτση και του Άρη Μπαρτζώκα όπως ήταν αναμενόμενο συμπιέστηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 29014 και είδαν τα ποσοστά τους να κατρακυλούν, ωστόσο λόγω της απλής αναλογικής, διατηρούν ισχυρή θέση διαπραγμάτευσης και οι αποφάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στο β’ γύρο αναμένονται με ενδιαφέρον.
Η κα Καλογιάννη από το εκλογικό της κέντρο στις 00.30 τόνισε, πως η παράταξη Ιωάννινα 2023 ήρθε για να μείνει στο δήμο Ιωαννιτών, και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της γραμματείας της παράταξης, που θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει ενόψει του β’ γύρου.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η παράταξή μας έδωσε έναν δύσκολο αγώνα για να αποκτήσουμε έναν σύγχρονο, λειτουργικό και με ευρωπαϊκή προοπτική, δήμο. Δυστυχώς, δεν πείσαμε τους συμπολίτες. Όμως δώσαμε έναν αγώνα με ήθος, αξιοπρέπεια, καθαρό, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η παράταξή μας ήρθε για να μείνει και θα παραμείνει δυνατή», τόνισε.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα κανένα σχόλιο και καμία τοποθέτηση επί του εκλογικού αποτελέσματος, δεν είχε γίνει τόσο από τον Λάζ. Νάτση, που και αυτός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού συνεδριάσει η παράταξη, όσο και από τον Άρη Μπαρτζώκα.