ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ – Πρόταση για Πάρκο Ευεργετών στην πόλη

Πολιτική

Τη λειτουργία ενός Πάρκου Ευεργετών που θα γίνει σημείο αναφοράς της πόλης, προτείνει η βουλευτής Μαρία Κεφάλα με επιστολή της προς τον Δήμο Ιωαννιτών.

Σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ αναφέρει ότι αφορμή αποτέλεσε η ομόφωνη απόφαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στους Λόγιους και Ευεργέτες.

«Η Ήπειρος υπήρξε γενέτειρα ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες της νεότερης Ελλάδας. Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση.

Η συνεισφορά τους στην πατρίδα, τεράστια, και στην πόλη μας το ίδιο. Οι δωρεές και τα κληροδοτήματά τους μας  ωφέλησαν, ως Γιαννιώτες και ως Ηπειρώτες, τα μέγιστα και εξακολουθούν να το κάνουν.

Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες έχουν υπογράψει την ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων. Αυτήν την ταυτότητα, οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προβάλουμε στον υπόλοιπο κόσμο, οριοθετώντας ως ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής μας αυτό της γενέτειρας των περισσοτέρων Εθνικών Ευεργετών», τονίζει η βουλευτής της ΝΔ.

«Γι’ αυτό και σας προτείνω, ο Δήμος να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός «Πάρκου Ευεργετών», σε τοποθεσία που θα επιλεγεί και θα αποτυπώνει την αξία της αποδιδόμενης τιμής. Στο εν λόγω πάρκο να τοποθετηθούν οι προτομές όλων των Ηπειρωτών Ευεργετών με σύντομα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση τους. Το πάρκο αυτό να είναι επισκέψιμο από σχολεία και πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αναδεικνύοντας τη μεγάλη τους προσφορά προς την Ήπειρο και την Ελλάδα.

Να αποτελέσει ένα τουριστικό αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο. Ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, όχι μόνο μία ημέρα το χρόνο που τιμούμε τους Εθνικούς Ευεργέτες, αλλά αενάως, ώστε οι νεότερες γενιές να μάθουν την ιστορία αυτών των ανθρώπων που κατάγονταν από τον τόπο μας, οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ταυτότητά του και οι τιμώμενοι να αφήσουν το αποτύπωμά τους χαραγμένο και αναλλοίωτο στο πέρασμα των καιρών. Τα Γιάννενα μπορούν  να καθιερωθούν ως η πόλη των Ευεργετών για όλον τον κόσμο, ντόπιο και ξένο, νέους και μεγάλους» είναι η πρότασή της και καταλήγει:

«Η σύμπραξη του δήμου, των επιστημονικών φορέων της πόλης, των Ιδρυμάτων που μας κληροδότησαν και όλων ημών μπορούν να φέρουν ένα αποτέλεσμα που θα ξεπερνά κάθε προσδοκία».