Μειώθηκε η μέση σύνταξη για τους νέους δικαιούχους

Νέα

Όσο «ωριμάζει» η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τόσο μειώνονται οι συντάξεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τις πληρωμές συντάξεων Σεπτεμβρίου που αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Οι νέες συντάξεις που θα λάβουν για πρώτη φορά από τη Δευτέρα σε 14.252 συνταξιούχους διαμορφώνονται κατά μέσο όρο, στα 673 ευρώ, σχεδόν 60 ευρώ κάτω από τις συντάξεις που θα λάβουν κατά μέσο όρο οι 2,4 εκατ. συνταξιούχοι.

Η συνολική δαπάνη για την πληρωμή 2.704.463 συντάξεων, που όπως ανακοινώθηκε, από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα πληρωθούν μεταξύ 24 και 28 Αυγούστου σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς να συμπεριληφθούν οι παροχές στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, ανέρχεται σε 1,980 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η μέση συνταξιοδοτική παροχή να αγγίζει τα 732 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα, σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν για πρώτη φορά και 14.252 νέες οριστικές συντάξεις, συνολικής δαπάνης 9,590 εκατ. ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η μέση «νέα» σύνταξη πέφτει στα 673, ήτοι 59 ευρώ κάτω από τη μέση σύνταξη ενός «παλαιού» δικαιούχου που έλαβε την σύνταξή του πριν το νόμο Κατρούγκαλου. Στα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και η εισφορά υγείας.

Καθώς βέβαια υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ασφαλισμένων, κυρίως μισθολογικές αλλά και στα έτη ασφάλισης, η ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα ανάλογα με το πρώην ταμείο από το οποίο προέρχεται ο νέος συνταξιούχος. Είναι ενδεικτικό ότι οι 445 νέοι συνταξιούχοι που προέρχονται από το Δημόσιο και θα λάβουν στις 28 Αυγούστου την οριστική σύνταξή τους θα πληρωθούν συνολικά 446.661,5 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέση σύνταξη της τάξης των 1.051 ευρώ.

Στον αντίποδα οι 960 νέοι συνταξιούχοι που θα λάβουν την σύνταξή τους από το πρώην ΙΚΑ, θα λάβουν συνολικά 421.073,49 ευρώ, ήτοι μέση παροχή που μόλις ξεπερνά τα 438 ευρώ το μήνα. Στα 1.041,56 ευρώ είναι η μέση νέα σύνταξη για τους 6 νέους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το πρώην ταμείο του ΗΣΑΠ. Οι 287 νέοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, θα λάβουν κατά μέσο όρο σύνταξη της τάξης 709,83 ευρώ το μήνα, η μέση νέα σύνταξη στους γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ είναι 1.213,63 ευρώ, η αντίστοιχη σύνταξη για τους μηχανικούς (ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ) ανέρχεται σε 771,32 ευρώ ενώ για τους νέους συνταξιούχους πρώην Δικηγόρους, η μέση σύνταξη μετά τις παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι 994,68 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά τις πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας θα δοθούν και αναδρομικά ποσά (λόγω της αναμονής έκδοσης των συντάξεων) σε 12.711 νέους συνταξιούχους (με οριστικές αποφάσεις) ύψους 72,05 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και της προσπάθειας αποφυγής του συγχρωτισμού των συνταξιούχων στα τραπεζικά υποκαταστήματα, αποφασίστηκε οι πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνουν βάσει τους εξής προγράμματος:

-Στις 24 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις 26 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 27 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 28 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.