Σύννεφα στους νέους κανόνες για την αγορά ρεύματος

Οικονομία

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία τη Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για τον Κανονισμό για το μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία τη Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για τον Κανονισμό για το μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, καθώς διαφώνησαν για το αν πρέπει να επιδοτούνται από το Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος οι μονάδες άνθρακα.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας και Λουξεμβούργου διαφώνησαν στο να συμπεριληφθούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στις επιδοτήσεις του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.

Ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας που προτείνει η Κομισιόν, περιλαμβάνει δύο νομοθετικές προτάσεις:

– έναν κανονισμό για την τροποποίηση της σχετικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας νομοθεσία, και

– ένα δεύτερο κανονισμό που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προστασίας της Ένωσης από την αγορά χειραγώγηση μέσω καλύτερης παρακολούθησης και διαφάνειας (REMIT).

Αν και για τον δεύτερο κανονισμό υπήρξε συμφωνία, επειδή δεν υπήρξε για τον πρώτο, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα, υπό την προεδρία της Ισπανίας.

Η Σουηδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε οι χώρες να παρατείνουν τον μηχανισμό για μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος είναι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι αρκετή δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος διατηρείται σε κατάσταση αναμονής για να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα. Οι ιδιοκτήτες των μονάδων αποζημιώνονται για αυτή την υπηρεσία.

Η Πολωνία –η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για τις μονάδες άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης– δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιδέα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Οι υπουργοί ενέργειας από τις 27 χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο για να συμφωνήσουν μια κοινή στάση σχετικά με τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποφυγή επανάληψης της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν το φυσικό αέριο έφτασε σε ύψη ρεκόρ, φέρνοντας αντιμέτωπους τους καταναλωτές με υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Στόχος της μεταρρύθμισης που προτείνει η Κομισιόν είναι να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να πετύχει την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών, ιδίως με τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μακροπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προτείνει το κράτος να στηρίξει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα με τις λεγόμενες «συμβάσεις για τη διαφορά» όπου το κράτος εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα στους επενδυτές.

Μόλις οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν στη στάση τους, πρέπει να διαπραγματευτούν την τελική αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφιση του νόμου πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.